ГРАДИНАР - всичко за градината
24 ноември 2017 г.
ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА
Ландскейп | Интериор | Технологии
/12.05.2011 г./ Преглеждания 5632 | Коментари 1
Приказка от полски цветя
 
Много градинари се гордеят със своите добре гледани и подредени декоративни морави, където основно доминират няколко вида треви. Но такива морави, които създават атмосфера на строгост и покой, се нуждаят и от интензивни грижи: освен постоянното подрязване, те се нуждаят от поливане, разрохкване на почвата, внасяне на торове.
Тогава защо не си направите, дори на малка площ в градината, природна поляна, която ще ви даде възможност да разнообразите градината и да обогатите композицията й? Напълнената с приятен аромат цъфтящата дива поляна поражда неописуемо с думи чувство, което ни потапя в света на детството. Полянката привлича в градината птиците, малките бозайници и полезни насекоми. Такива често обитатели, като дивите пчели, пеперудите и други тук ще намерят храна и убежище. Поляната, която е покрита с треви и полски цветя, винаги даряват красота и очарование. Тя се нуждае от минимални грижи, не трябва ниго да бъде поливана, нито да се тори. Можете да я косите не толкова често, както декоративната морава: един-два пъти в годината, в зависимост от местоположението й и от това доколко са се разраснали тревите.
Поляната с полски цветя може да се направи, ако имате на разположение дори малък градински участък. Него можете да оформите във вид на диво ъгълче. Можете да направите такава ливада и на слънчево място, на рядко използвана част от градината или по дължина на оградата. Съгласете се, че цветната морава, засята с треви и няколко вида цветя, се явява прекрасна алтернатива на обикновената тревна площ. Островчетата от диви и полски цветя създават в градината уют, правят я неповторима и естествена.

Как да изберете мястото
Когато искате да направите поляна, трябва да вземете под внимание типа на почвата, степента на засенчване на градината и нивото на влажността. Откритото, слънчево място в рядко посещавана част от градината е идеално за натурална полянка. Не си струва да пренебрегвате и склоновете. Дивите и полски цветя обилно цъфтят на бедни на хранителни вещества почви. Ако почвата е прекалено хранителна, трябва да засадите няколко вида растения, основно треви, които растат бързо, като завземат територия. Намаляването на плодородието на почвите на вече съществуващата морава е продължителен процес. За тази цел трябва да прекратите внасянето на торове, да не поливате, редовно да косите и да премахвате окосените части. При прекалено богат на хумус почва се препоръчва да добавите и пясък.
Борбата с плевелите е много важна стъпка към положителните резултати. Плевелите са най-голямата заплаха за дивата градина. Разбира се, само вие можете да определите какво е плевел и какво е диво цвете, но заради простотата е най-добре да започнете с чиста палитра и да почистите всичката съществуваща растителност.

Три важни стъпки
1. Почистете плевелите и чима ръчно. Най-добре е да започнете с малка област около съществуващата морава.
2. Най-добрият начин да убиете цялата растителност, включително и болшинството семена е използването на химически препарати. В този случай е необходимо достатъчно много време и известни финансови вложения. Използването на хербициди ще унищожи всичко само за няколко седмици. Бъдете внимателни с тези препарати. Те не различават това, което убиват и могат случайно да попаднат върху любими ваши растения. Използвайте ги според инструкциите, които са написани на опаковката.
3. По-хуманно е да окосите растителността почти на нивото на повърхността. След това полейте всичко добре и после покрийте с полиетилен, като оставите всичко да се пече на слънце за 6-8 седмици. Този метод е добър, но зависи от времето и след това трябва да се почисти мъртвата растителност и да се разрохка почвата.

Засяването на цветята
- Всички възможни сортове диви растения сега са достъпни в специализираните магазини;
- В болшинството случаи вие ще намерите инструкции за засяване и засаждане на растенията на опаковката им;
- Много семена на диви растения са много дребни. Смесването им с малко количество пясък ще улесни равномерното им засяване;
- Засявайте на дълбочина 5-10 см;
- Разрохкайте леко почвата след засаждането;
- Дръжте посевите влажни, докато не пораснат няколко сантиметра. Леко мулчирайте с торф или компост. Това ще ви помогне да съхраните влажността на почвата и ще предпази посевите от нападение на птици, които ще се опитат да се хранят с вашата дива градина.
- Засяването на цветята трябва да направите през пролетта или в ранна есен;
- Ако първо засеете дивите треви, а след това и културните, то първо ще се развият дивите треви;
Покълването на моравата ще продължи 2-3 седмици, а вашите първи цветя трябва да ви зарадват след 5-6 седмици.

Как да косите моравата
Първо окосявайте зрялата поляна в зависимост от това, каква височина на тревата искате да има тя, но задължително след края на главния период на цъфтеж (края на юли-август). Височината на отрязаните треви трябва да бъде такава, че окосената морава трябва да имат приятен зелен вид (5-10 см). Не трябва да окосявате целият участък наведнъж, правете го на няколко етапа, така насекомите ще могат да се изхранват без да напускат вашата градина. Окосената трева можете да оставите на ливадата да 2-3 дни, така че да изсъхне, слд това изтръскайте семената. Сега можете да приберете сеното за есента. Цветните полянки, обратното, дълги години се нуждаят от редовно косене, само така ще можете да получите стабилна растителност.
Помнете, че за създаването на естествено цъфтяща поляна ще ви е нужно известно време. Имайте търпение, ако в първата година след засяването вашата поляна не се е напълнила с лек аромат и не е застлана от гъст цветен килим.

За всяка почва и китка
Подборът на цъфтящите растения за създаването на райско, пейзажно ъгълче в градината силно зависи от характера на почвите. Така например, на заливни морави добре растат паламида, динка, блатняк, ливадно орехче. На плодородни участъци прекрасно се чувстват глухарчето, салвията, здравец, камбанки, козя брада. Бедната почва е идеалното място за обилен растеж на полското черноглавче, паричките, камбанките, карамфили, диви моркови и минзухари.
Размнообразните полски цветя имат и различни изисквания към светлината. Слънчевото ъгълче в градината ще облече в изящество и ще му придаде естествена красота къклицата с пурпурните си цветове на дълги дръжки, изящната сълзица с красивите си метлички, ериката, полската иглика, както и детелинките.
Някои зони в градината половин ден се намират под сянката на стени, огради или къщата. За такива полусенчести участъки прекрасно подхождат пълзящото срещниче с големите си сини цветове, камбанката с красиви синьо-виолетови кичести цветове, мъртвата коприва, заешки уши.
Полусянката и сянката нямат резки граници: елементите плавно преминават един в друг. Засенчените участъци в градината нерядко създават проблеми на цветарите. В сенчестата градина можете да си направите малка гора, като засадите необичайни, прекрасни диви цветя. В малката градина едно голямо дърво ще създаде голяма сянка. За такъв участък са подходящи такива растения, като анемонето, див зюмбюл, който покрива земята с килим от сини цветове, лазаркиня, която излъчна приятен аромат, горски здравец, който цъфти без прекъсване от май до септември.
През лятото природните поляни се покриват с разкошен килим от треви и разноцветни цветя. На всеки му се иска да удължи тази красота, за да й се наслаждава. Има малки тайни, чрез които можете да удължите периода на цъфтеж на полянката. За тази цел засадете пролетни луковични цветя, като наппример, кокичета и диви нарциси. Когато те прецъфтят, ще ги сменят лунното цвете и теменужките. На преден план можете да настаните да расте каменоломката с бели цветове, които са събрани в розетка. Щом дочакат своя ред, нови нотки в градината ще внесат и синият и белият полемониум, които създават прекрасна композиция в съчетание с обикновената мащерка и продължително цъфтящата полска теменужка. Няма нищо по-красиво в разгара на лятото от композиция от малопе с розови цветове, бледосиня скабиоза и лилаво-пурпурна метличина. Въпреки че дивите и полските цветя се съчетават хармонично във всяка цветова гама, особено красиво изглежда простата, монотонна композиция.
Болшинството диви цветя имат сравнително къс период на цъфтяж, а също така и дребни цветове, които могат да изглеждат по-ефектно в големи групи.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017