ГРАДИНАР - всичко за градината
24 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/10.02.2010 г./ Преглеждания 11667 | Коментари 1
Японска мушмула
Плод чакаме в началото на лятото
 
Вечнозеленото растение от семейство розоцветни е интересен декоративен храст, който краси градините по Черноморското ни крайбрежие. Там ще го срещнете в много вилни парцели и в парковете. Японската мушмула е разпространена също в Петричко-Санданския район, Стара Загора, Сливен, Пловдив. Много добре се развива в стайни условия, там където отглеждането й на открито е невъзможно. Така тя обогатява домашния уют със своите едри и красиви листа и цветове, събрани в кичури. Всеки, който разполага с остъклена тераса, по-голямо помещение или офис може да опита да си отгледа това интересно растение.
Оформена като храст или дърво с корона японската мушмула има едри ланцетни листа с продълговатоовална форма и със заострен връх . От горната част са лъскави и ярко зелени, а отдолу – силно окосмени. Цветовете са двуполови с пет бели венчелистчета, събрани в съцветия на кичури на върха на леторастите. Имат силен аромат и са медоносни. Цъфтежът трае около 1,5 месеци от октомври до декември. Завръзите се развиват през зимата и пролетта, а плодовете стават готови за консумация в началото на лятото. Плодовете са с големината на орех или на яйце и с овалнокръгла или яйцевидна форма. Имат тънка кожица, отначало зеленикава, а след това оранжево-жълта или златиста при узряване. Месото е ароматно, сочно, жълтеникаво, топящо се, сладко, с приятен своеобразен вкус. Във всеки плод има и по няколко едри семена. В кичур има до 12 плода. Те са много вкусни, тъй като са богати на захари, ябълчена киселина и други съставки. Листата се препоръчват като средство срещу кашлица. Плодовете се консумират в свеж вид или преработени в компоти и сладка. От семената е възможно да се приготви кафе – сурогат.

Растението започва да плододава към 5-ата-6-ата година в зависимост от това дали е облагородено, вкоренено или е от семенно поколение. Средно от един храст се набират 60 до 80 кг плодове.
Размножава се чрез семена, присаждане, вкореняване на резници и отводи. За подложки могат да се използват японската мушмула, дюлята, обикновената мушмула, Попската круша, ябълката и глогът. Освен нормалното окулиране се прилага и присаждането на разцеп или на страничен зарез през март.
Резници за вкореняване или калеми за присаждане могат да се поръчат и доставят от любителите по Черноморското крайбрежие или други райони, където има храсти и дървета от японска мушмула.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Коментари От: andon  11:22  пeтък, 22 юни 2012 г.Докладвай обиден коментар 
a kakvi vitamini ima v tozi plod
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017