ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ПОЛЕЗНО ЗА ГРАДИНАРЯ
Зеленчукопроизводство | Овощарство | Цветя | Лозарство
Техника
/02.12.2012 г./ Преглеждания 1251 | Коментари 0
Как да изберем
Не чакайте първия сняг за да купите снегорин
 
За градската къща
Модел с електромотор – неголям винтов снегорин – може да бъде препоръчан в случаите когато става дума за петте метра пред къщи или пътечката до градинската порта. Той е идеалният вариант за градската къща. Много сняг с такава машина намя да почистите, далеч от контакта няма да отидете, а и не ви трябва. Хубавото при електрическите снегорини е, че човек не се затормозява с приготвянето на горивна смес и с търсене на голямо място за съхранение, електрическите снегорини са компактни. Още един голям плюс е малкото тегло и простота на управлението.

За големи площи
При големи площи е подходяща винтово-роторната техника. Тя е доста по-тежка от винтовата, има задължителна масивна кофа, колелета задвижвани от мотор и многостепенна предавателна кутия. Такива машини са способни да се справят не само с прясно падналия сняг, но и с метрови преспи. Ниските предавки се използват за почистването на улегнали или мокри маси, средните са годни за пръхкав сняг, бързите за транспорт

За по-екстремни ситуации
В гората, на леда или на стръмни склонове могат да се ползват гъсенични машини. Техните следи са доста по-големи от тези на колесните, площта на съприкосновение с повърхността осигуряват много високо тягово усилие. (Ще рече, имат по-широки от колесните ходови части и така поради по-голямото сцепление имат по-висока мощност).

Важните екстри за снегорина – ръкав за изхвърляне на снега
Възможност за промяна на далечината и посоката на изхвърлянето на снега имат всички модели. Важно е да проверите по какъв начин и в какви граници е възможна регулировката им. От това пряко зависи удобството и непрекъснатостта на работата. В най-простия случай направлението се променя с помощта на ръкохватка, твърдо свързана с жлеб. По-удобен вариант за завъртането на жлеба е използването на червячен механизъм, трябва да се върти ръчка разположена успоредно на оператора. „Най-напредналите“ машини управляват „лавината“ с лост и бутон от панела на оператора. Далечината на изхвърляне се задава от козирка на улея. Неговия ъгъл се променя или чрез ръчен или друг лост.

Ходова част
Ако изберете тежък снегорин, обърнете внимание на възможността за разблокиране на връзката между колелетата за маневриране. Механизмите за раз блокиране са няколко. Най-често се срещани са бързосваляемите шплинтове на осите. По удобен вариант са бутони, също разположени на осите. И накрая, най-удобния за оператора вариант – включване на диференциал и форсирането на едно от колелетата от панела на управлението.

Баланс
Взаимното разположение на центъра на тежестта на машината и колесната ос е също важна характеристика, доколкото тя е определяща за баланса на цялостната конструкция. Най-добрата балансировка има този агрегат, чийто център на тежестта се намира точно над оста. За потребителя това означава простота на управлението - достатачно е леко натискане на ръкохватката, за да се повдигне носовата част на машината.

Има модели, с обслужван и не обслужван от редуктор винт. Тези, които биват обслужвани от винт от време на време трябва да бъдат разглобявани и да им бъде сменяно маслото. Смазката за тях съдържа частици бронз, които частично възстановяват износените детайли. Не обслужващият редуктор го сменят само при нужда целият, не лош вариант за тези, които не искат да се занимават с железа. Различават се и по материала на корпуса, ако са битови моделите, най-често са алуминиеви, ако са професионални – чугун.

Голям избор от снегорини ТУК
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017