ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/02.09.2014 г./ Преглеждания 2390 | Коментари 0
Хинап на южен терен дават вкусен плод
Растението ще ви се отблагодари с пълни кошници
 
Хинапът е известен още от древността, когато е наричан още финап или джидживка. У нас обаче това древно растение има все още ограничено разпространение. Представлява интерес сред любителите овощари. Среща се в Южна България, покрай крайбрежната зона около Варна и в някои селища на Северна България. Поради ценните качества на плодовете има голямо значение като десертна, диетична и лечебна храна.
Хинапът принадлежи към семейство Зърнастецови, в което има повече от 50 вида. Негова родина е Източна Азия. Растението е силно растящо дърво, но може да бъде оформено и като храст, който достига на височина от 4 до 12 метра.
Сухо- и студоустойчиво растение, хинъпът притежава разкривени клонки и зигзаговидни извити клончета. На всяко коляно има многогодишно клонче, което е почти без междувъзлия. През пролетта от него израстват до 15 тънки смесени леторасти, наричани едногодишни опадващи клончета. Те носят кожести почти приседнали листа и плодове и опадат през зимният период. В основата на леторастите са разположени твърди, дълги и остри шипове, за които учените са установили, че са видоизменени листа.

Какви са изискванията му
Хинапът расте и се развива добре на различни типове почви, но най-благоприятни са хумусно–карбонатните и чакълестите. Мястото трябва да е с източно или южно изложение. Дърветата понасят много добре засенчването.
Хинапът се размножава чрез семена и по вегетативен начин. Растенията, поникнали от семена, започват да плододават още на втората година. Затова обаче трябва предварително да са стратифицирани във влажен пясък.
Фиданките се засаждат на разстояние 5х5 до 6х6 м, но може да се засадят като плет на разстояние 4х1 м. Резитба се прави само за отстраняване на повредените и силно провисналите клонки.
Хинапът започва да плододава рано. Цветчетата са жълти, дребни и са събрани в основата на листата. Богати са на нектар. Хинапът цъфти през втората половина на юни чак до август. Плодовете му узряват от началото на септември. Дърветата плододават изобилно всяка година.

Плодовете издържат на съхранение
Плодовете на хинапът са топчести до яйцевидни от 1-5 г до 20 г. Кожицата им е плътна червеникава или тъмнокафява. Костилката им е с вретеновидна форма, заострена от двете страни. В химическо отношение плодовете на хинъпът съдържат вода, до 63% захари, белтъчини, нишесте, органични киселини, пектинови вещества, дъбилни и багрилни вещества, минерални соли, от 18 до 24мг% витамин С, витамин А, рутин. Захарите са предимно глюкоза и захароза и затова плодът има силно изразен сладък вкус, напомнящ този на фурма. Бере се при пълното узряване през септември. Добре е прибирането да става на ръка, за да не се увреждат цветните пъпки. Събират се още докато са с твърдо плодово месо, но добре оцветени. С ниското си водно съдържание хинапът е твърде траен плод за съхранение.
Набраните плодове доузряват поставени в щайги или плитки кошници в хладни проветриви помещения в продължение на 15-20 дни. Едва тогава техните вкусови качества се подобряват и са готови за консумация и преработка.
От тях може да се приготвят мармалади, конфитюри, желета, сладка. За сушене и преработка на нектари сок те се използват в пълна зрелост, в началото на омекването им. Най-вкусни са след обработване с горещ захарен сироп, към който се прибавя мед.

Мармалад от хинап
Продукти : 2 кг плодове от хинап, 0,5 кг захар, 1 чаша вода.
Приготвяне: Почистени от костилките плодовете на хинапа се прекарват през месомелачката. Слага се водата. След като сместа поври при бъркане на огъня, се слага захарта. Мармаладът се вари при непрекъснато бъркане. Кашата се сгъстява и се маха от огъня. Мармаладът се сипва в бурканчета още топъл.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017