ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/17.09.2014 г./ Преглеждания 686 | Коментари 0
Растения за здраве
 
Едногодишен слънчоглед (Helianthus annuus) – твърдолистно растение с дълбока коренова система. Стъблото е мощно, неразклонено, с гъбеста сърцевина и височина до 2.5 м. Листата са едри, подредени на дълги дръжки, овално-яйцевидни. Съцветието е голяма кошница с диаметър до 40 см. Външните цветчета на слънчогледа са яркожълти безполови, а вътрешните са по-светли, тръбести, двуполови. Плодовете са едри семки. Цъфти юли-август.
Като ценно маслодайно растение е широко култивирано. За лекарствени суровини служат крайните цветчета, листата и зрелите семки. В тях се съдържат мазнини, глицериди, белтъци, въглехидрати, фитин и дъбилни вещества. В научната и народната медицина за външна употреба се използва слънчогледово олио като основа. За това се използват и външните цветчета, настойката от които е ефективна при невралгии, особено от простуден характер. Спиртната настойка от сухо стъбло помага при малария.

Куковича прежда (Cuscuta europea) – едногодишно паразитиращо растение без корени, с гладки виещи се зелено-жълтеникави или червеникави стъбла дълги до 2 м и повече. На тях са разположени “пипала”, с чиято помощ куковичата прежда се прикрепя към други растения, от които получава хранителни вещества. Цветчетата са розови или розово-бели на къси крачета събрани в едри съцветия. Цъфти през юни-август.
Куковичата прежда обитава бреговете на реки и езера, заливани поляни, гъсти храсталаци, разпространено е и в посевите на културни растения.
Във всички части на растението може да се открият глюкозиди, дъбилни вещества, флавоноиди, въглеводороди. Растението се събира по време на цъфтеж и се изсушава. Като лекарствено средство се използва като слабително, диуретични, при нервни и психични заболявания, ангина и висока температура.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017