ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/02.10.2014 г./ Преглеждания 627 | Коментари 0
Розето можете да направите по три начина
 
Напоследък във винарството розовите вина са на мода. Те заемат междинно място между белите и червените вина – на вкус са по-нежни и фини от червените, но отстъпват на белите, че не са така меки и фини.
Розови вина не могат да станат от червените багрилни сортове – Аликант буше, Гран ноар, Пти буше. Могат да се използват червени сортове с леко обагрен сок, каквито са нашите – Гъмза, Памид, Зарчин, Мавруд и в краен случай Широка мелнишка лоза. Червен мискет и чуждестранните Мерло и Каберне совиньон, но обрани при непълна технологична зрялост.
Първият начин за получаване на розово вино е най-лесен и най-бърз. Смачканото грозде се сулфитира с по 2 г 8-процентова серниста киселина за всеки килограм грозде. Сокът престоява в джибрите максимум 24 часа. При по-слабо обагрените сортове като Памид и Червен мискет, времетраенето може да е до 60 часа. Времетраенето преценявайте сами. През 6-7 часа проверявайте цвета и щом той ви задоволи, източвайте.
Вторият начин предвижда гроздето да се мачка предварително оронено. Мъстта се източва, като кранът на съда е отворен непрекъснато. Приключването на оцеждането става щом цветът на бъдещото вино достигне желания резултат. Температурата на розовото вино и при двата случая не бива да превишава 20ºС. Съдът, в който сме оцеждали, се оставя да ферментира и така се получава редовно червено вино.
Третият начин се нарича смесване. Смесват се бели и червени вина постепенно, докато се получи желаният розов цвят. Розовите вина се предлагат за консумация, придружавайки по-леки месни ястия, темперирани при 12-14С.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017