ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/02.10.2014 г./ Преглеждания 1400 | Коментари 0
Садим луковичните цветя
Всеки вид има свои претенции
 
Септември и октомври е класическото време за засаждането на луковиците на лалетата, нарцисите и другите луковични цветя. Именно сега всички любители на тези растения се снабдяват в луковици.
Как обаче да изберете луковиците? Визуално те трябва да за здрави, на пипане да са твърди, без механични повреди и наранявания от болести или вредители. За леха от 1 кв. м се препоръчва засаждането на 50-60 луковици от нарциси от най-големите (диаметър 4-5 см), същото е количеството и на лалетата.
Ако си купите луковици прекалено рано, то до засаждането трябва да ги съхранявате на сухо място в закрито помещение при температура на въздуха 17-20 градуса и относителна влажност на въздуха не по ниска от 75% при активна вентилация.
За луковичните растения трябва да изберете открити, осветени и защитени от ветровете места. Участъкът трябва да е заравнен, дрениран, с добре окултурен плодороден слой на почвата. Лалетата, зюмбюлите и дребнолуковичните видове предпочитат леки, песъчливи, водопроницаеми, богати на хранителни вещества почви със слабокисела или неутрална реакция. Нарцисите не са взискателни към терена.
Преди да засадите луковиците, наторете с угнил тор (15–20 кг/м2) и прекопайте мястото. Най-рано се засаждат дребнолуковичните растения и нарцисите, след това лалетата и зюмбюлите. В края на октомври срокът за засаждане приключва. Тези срокове за засаждане дават възможност луковиците да се вкоренят добре и да развият мощна коренова система.
Дълбочината на засаждане и разстоянията между луковиците зависят от големината им, от механичния състав на почвата и от продължителността на обитаване на растението на даденото място. На тежки почви дълбочината на засаждане се намалява с 2-3 см, отколкото на леки. Обикновено се садят на три височини на луковицата, смятайки от дъното на луковицата до повърхността на почвата. Лалетата и нарцисите, зюмбюлите се садят на дълбочина 15-20 см.
Разстоянието между тях трябва да е не по-малко от 15-20 см. Дребните луковици и детките на нарцисите се засаждат на 8-12 см.
В първата година след засаждането в безснежна зима участъкът с нарциси и зюмбюли задължително се укрива с почва, дървени стърготини или кора. Лалетата и дребнолуковичните не се нуждаят от укритие.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017