ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/11.11.2014 г./ Преглеждания 1128 | Коментари 0
Останат ли зелени листа по овошките, бъдете нащрек
Причините са няколко: късно торене, ненавременни грижи или заболяване
 
Ако останат зелени листа по овощните ви дръвчета и след листопада, то причините за това могат да бъдат няколко. Обикновено леторастите на добре отгледаните овощни растения израстват до началото на лятото. Тогава завършва „буйният пролетен растеж”. При изключително благоприятни условия леторастите на младите дървета се удължават и през първата половина или до края на лятото. Овощните растения проявяват силен растеж и през есента, когато продължителни засушавания се последват от обилни валежи или се допускат ненавременни поливки и късно азотно торене. Листата, расли и се развили през „буйния пролетен растеж”, често опадат рано през есента след недостатъчни грижи. Продължават да вегетират късно порасналите. Забелязва се оголване на основата на леторастите, а зелени листа остават по върховете им.

Сортова особеност
Наличие на зелени листа по леторастите след листопада е видова и сортова особеност. Растежът на леторастите на някои овощни растения се преустановява и подновява двукратно или трикратно. Такъв ритъм на растеж и развитие се наблюдава при кайсията. Новият растеж не се осъществява от връхната пъпка, а от странична, разположена непосредствено до нея. Двукратен растеж в надлъжна посока проявяват и някои сортове на прасковата, сливата, джанката, ябълката и крушата. Рано развилите се листа приключват своята вегетация значително по-рано и така се получава характерното оголване на леторастите. Остават да се зеленеят листата от двукратното или трикратното подновяване на растежа.

Заболявания
Заболяването сачмянка може да причини подобно опадане на голяма част от листата. Опадането е в зависимост от фазата на заразяването. При ранна инфекция и последваща промяна на условията, също е възможно да има зелени листа по върховете на леторастите при кайсията и сливата.
Друга възможност е да са израсли и се развиват лакомци по дебелите клони на застаряващи плодни дървета в края на лятото. Техните листа са зелени до настъпването на отрицателни температури.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017