ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/11.11.2014 г./ Преглеждания 596 | Коментари 0
Как да изберете здрави цветя
Трябва да проверите корените, листата и стеблата
 
През ноември е времето, в което трябва да засадите декоративните дървета и храсти в градината. Ако обаче не можете да се справите с тази задача или пък сте си харесали някой нов вид, то не се притеснявайте, можете да ги засадите и напролет, стига да осигурите на растенията нужните условия за презимуване: вечнозелените прекарват зимата в прохладната и светла зимна градина, а листопадните видове – в мазето. Когато обаче купувате видовете, трябва да сте много внимателни и да проверите посадъчния материал по следния начин:
1. Отледайте листата. Вечнозелените растения трябва да имат наситена зелена окраска, а не бледозелена или жълта. В последните два случая това е показател, че на растението не му е достигала влага и хранителни вещества. В късна есен растението не трябва да изглежда свежо, да има силен прираст. Това е признак за прекалено късно внасяне на торове. Такива филизи няма да успеят да се подготвят за зимата.
2. Огледайте стеблата и клонките. Те (според вида на растението) трябва да бъде достатъчно еластични и силни (прекалено тънките ще пострадат при силните студове), а кората по тях – гладка, без петна и механични повреди и добре прихваната на мястото на облагородяване.
3. Проверете корените. За тази цел можете да проверите растението в саксията като го издърпате леко от нея. Ако то не може да се извади, значи растението е вкоренено добре. Не е нужно да го изваждате от съда, тома ще направите преди да го засадите. За състоянието на корените можете да съдите и по миризмата на почвата: тежката, гнилостна миризма е показател за застояване на вода в саксията, при която корените често загниват.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017