ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/23.11.2014 г./ Преглеждания 894 | Коментари 0
Не слагайте картофите и лука на еднаква почва
Минералните терени влошават фосфатния режим
 
Отглеждането на зеленчуци в градината освен от климата и сортовете, в голяма степен зависи и от почвите, на които се засаждат. Трябва да имате предвид обаче, че определени култури са взискателни и към нейните показатели. Един от тях е киселинността. Интервалът на числената стойност на активната почвена киселинност (рН), в който растенията може да се развиват нормално и да дават високи добиви, е различен за отделни видове. Благоприятните са следните интервали:
- при рН 4,5-5 – картофи, домати, пъпеш, ряпа;
- при рН 5-6 – зеле, алабаш, брюква, цвекло, репички, диня, грах;
- при рН 6-7 – краставици, лук, моркови, спанак, салата, фасул.
Активната почвена киселинност (рН) е решаващ фактор за разтворимостта, следователно и за усвоимостта на редица хранителни вещества. При рН на почвения разтвор от 5,0 до 6,0 се създава най-благоприятната среда за усвояване на почти всички хранителни елементи от корените на растенията. При алкализиране на почвата намалява подвижността и достъпността на фосфора, калия, магнезия, желязото, мангана, бора, кобалта, медта и цинка. Само усвоимостта на молибдена, сярата и азота се подобрява при повишаване на рН.
При почви, бедни на хумус (минерални почви), се влошава силно фосфатния режим още при рН 6, а в хумусните почви – едва при рН, по-ниско от 4,5.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017