ГРАДИНАР - всичко за градината
23 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/23.11.2014 г./ Преглеждания 1280 | Коментари 0
Снабдете се със семена от пясъчен лук
Ще имате пресни листа цяла година
 
Пясъчният лук (Allium fistulosum L.) наричан още „зимен лук” или „батун” и произхожда от източноазиатските страни – Китай, Корея, Япония и др. У нас се отглежда в домашните градини двугодишно като ранен зелен лук през март и април. Притежава голяма студоустойчивост и устойчивост към много от болестите по луковите.
Този вид лук има способността да се разклонява силно още от първата година. През втората се образуват цветоносни стебла. Както при обикновения лук, листата израстват от вътрешността на предходните. Те образуват лъжливо стъбло, което при някои сортове може да достигне височина до 50-60 см. Листните влагалища са с нежна консистенция и етиолират подобно на праза. Листата са конусообразно заострени, с дължина около 30-50 см, покрити с восъчен налеп, а консистенцията им е груба. Във вътрешността им се развиват вегетативните пъпки (по 1 на всеки лист) които оформят издутини или така наречените „лъжливи луковици”. Всяка от тях е много активна и образува свои листа и коренова система и така общото стъбло добива неправилна форма. В края на лятото от всяко растение се развиват дъщерни. По този начин в края на лятото се оформя туфа и през следващата година израстват нови зелени листа и се образуват нови разклонения.
Пясъчният лук се размножава предимно чрез семена или чрез странични издънки. Подготовката на почвата, сеитбата и отглеждането чрез семе е както при обикновения лук. Семената се засяват рано през пролетта в браздички на дълбочина 2 см, а поникването е много бързо. Растежът и развитието също се отличават с бърз темп и затова се налагат редовни грижи за поддържане на почвеното плодородие, поливане и т.н. Когато растенията нараснат на височина не по-малко от около 35-40 см може да започне изскубването или изрязването им до повърхността на почвата. На мястото на изрязаните листа израстват нови, които също може да бъдат реколтирани до края на вегетацията.
Сортовете Савел и Параде са изпитани за условията на страната ни и са показали добри стопански резултати.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017