ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/23.11.2014 г./ Преглеждания 555 | Коментари 0
При есенното засаждане притъпквайте добре почвата
 
Позната ситуация: през пролетта очаквате с нетърпение пробуждането на любимите си растения, а вместо това пред очите ви е все онази картинка на пустата градина. За да избегнете тази ситуация, то трябва отсега да се погрижите за растенията. въпреки че повечето видове, разпространени у нас, се смятат за достатъчно студоустойчиви, в студените зими те се нуждаят от укритие. Силните студове в съчетание със студения вятър, изгарящото зимно слънце и застояването на влага представляват голямо изпитание за много цветя.
Растенията от меките крайморски райони, като кентрантурът и агапантусът, могат да издържат видими щети и загуби само непродължителни застудявания. Тъй като имат нежен характер, тези растения през зимата трябва да се скрият под покритие. В такова укритие трябва да се намира и пенстемонът и хризантемата, иначе на първата или втората година те ще измръзнат.
От резитба след като прецъфтят се нуждаят такива многогодишни видове, като гайлардията и едроцветният кореопсис. Тя ще подпомогне образуването на нови пъпки в основата на храста, което ще помогне на растението да преживее зимата и ще удължи животът му. Що се отнася до младите тревисти многогодишни видове, то те се нуждаят от особено внимание. Анемонето се нуждае от поне две години, за да се вкорени добре. Затова през първата зима младите растения трябва да се изолират от студовете.
Важно: при есенното засаждане трябва много добре да уплътните почвата около растенията. Ако не направите това, то замръзналата почва ще се свие, корените ще се оголят и растението ще загине. През зимата след силните мразове се препоръчва да подновите укритието, като огледате новите растения и при нужда още веднъж уплътните.

Чувствителните към студа тревисти многогодишни видове могат да бъдат защитени с опадали листа или елови клонки. За да не загният растенията, укритието не трябва да бъде прекалено плътно. От замръзване почвата можете да защитите под тънък слой компост. Под такова укритие обаче вечнозелените растения могат да загният. Не използвайте за изолация полиетиленово фолио: под него се образува конденз, който подпомага развитието на гъбични болести. Най-добрата естествена защита от студовете е дебелата снежна покривка.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017