ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/08.12.2014 г./ Преглеждания 750 | Коментари 0
Ако не сте наторили, все още можете да го сторите
 
Есента е сезонът, в който може да направите основно торене и обработка на почвата в зеленчуковата градина. Отглеждане на зеленчуковите растения води до отслабване на плодородието на почвата, тъй като с високата си продуктивност през вегетацията те извличат много хранителни вещества. За възстановяване на продуктивността и следва да внесете органо-минерални торове. От органичните торове най-подходящ и достъпен е оборският тор, който следва да е разложен или полуразложен, а от минералните торове – фосфорни и калиеви. Какво следва да направите:
- Почистете градината от растителните остатъци на отглежданите през активния сезон култури;
- Направете основно торене на почвата, като използвате органо-минерални торове. Хубаво е да сте направили лабораторно изследване на хранителните запаси на почвата, което ще ви помогне най-ефективно да внесете подходящи количества органични и минерални торове.
- От органичните торове най-подходящ и достъпен е разложения или полуразложен оборски тор в доза 3-4 тона на декар. При минералните торове най-добре ще определите необходимите количества в зависимост от това какви култури ще отглеждате на дадената площ. Ориентировъчно са необходими за основно торене от минералните торове – фосфорни 40-60 кг и калиеви 20-40 кг на декар при по-леки почви.
- Азотните минерални торове като бързо действащи не се използват при основното торене през есента, а в следващия производствен сезон, като една част от тях се прилагат при предсеитбената обработка на почвата през почвата, а друга за подхранване по време на вегетацията.
- Разхвърляйте торовете равномерно на определената площ.
- Обработете веднага след разхвърляне на торовете почвата на дълбочина 20-25 см.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017