ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/08.12.2014 г./ Преглеждания 682 | Коментари 0
За нов сребърник, разделете туфите сега
През лятото може да вкорените резници
 
Ще откриете да наричат тези цветя още дриада или само дриас (Dryas). Отнасят се към семейство Розови. Това са много оригинални многогодишни растения с пълзящи стъбла, които са подходящи за оформяне на цветни килими на каменисти места. Родът е представен от два вида, които са отлични компоненти за алпинеуми.
Най-широко е разпространен осемвенчелистният дриас (D. octapetala). В природата се среща в алпийския и подалпийски пояс. Пълзящите стъбла достигат едва 8 - 10 см височина, но се разпростират на около 60 см. Кожестите листа са овално удължени, насечени подобно лист от дъб. Те са вечно зелени, светли, отгоре блестящи, а от долната страна сребристи, което е повод за наименованието на растенията.
През юни-юли са появяват цветовете по един на изправена дръжка около 10 см висока. Те са около 3 см в диаметър, бели с по 8 венчелистчета. В центъра им има група от златисти тичинки и много плодници. Декоративността им продължава и след прецъфтяването, защото към семенцата.са прикрепени дълги хрърчилки, като нежно насечени фантастични перца. Затова цялото съцветие през август изглежда като трептящо пухче.
Видът D. drummondii се среща само в Америка. Венчелистчетата му са жълто обагрени.
За да се развиват оптимално, растенията изискват много добре дренирана, дори камениста почва. Затова най-подходящи за тях са алпинеумите. Мястото трябва да е слънчево.
Най-лесно дриас се размножава като се отделят издънки късно през есента или рано напролет и се засаждат на подходящо място. При необходимост от много посадъчен материал се използват семена, които се засяват в студени парници. През лятото е възможно да се вкореняват резници. Грижите за растенията са минимални, тъй като не се налага да се подхранват, а се поливат много рядко. С плевелите се справят сами, защото образувалият се килим е много плътен. При необходимост само се отстраняват изсъхнали или погрознели части. Направлява се и процесът на разширяване на туфата.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017