ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/26.12.2014 г./ Преглеждания 625 | Коментари 0
Осигурете нужната храна на лозето
 
Ако лозето ви е слабо и добивите са намалели, то можете да търсите причините и в начина на хранене на насажденията. Затова огледайте растенията и според симптомите им, ще разберете какви вещества не им достигат.
При недостиг на азот се забавя развитието на лозите през пролетта и се задължа растежът през вегетацията. Листата придобиват светложът, хлоротичен цвят. Главните нерви остават зелени. Дръжките на листата се оцветяват в червено.
Фосфорът пък е нужен по време на цъфтежа, като играе важна роля при плододаването. По-късно се натрупва в зърната, спомага за образуването на повече захари в гроздето и за по-добро качество на виното. При недостиг дръжките и главната невратура на листата се оцветява в интензивно зелено. Необходимо е засегнатите насаждения да се наторят с 10-12 кг на декар. Без да са налице подобни негативни прояви лозите се торят със 7-8 кг на декар фосфор.
Калият е елемент, който лозата извлича от почвата в най-голямо количество. Той спомага по-добре да узреят пръчките, гроздето и активира образуването на захари, ароматни и багрилни вещества.
Недостигът на калий се познава по покафенелите тъканите по периферията на листата и между нервите. Понякога леторастите не узряват и измръзват през зимата. Борбата с това заболяване се води чрез внасяне на по-големи количества калиеви торове – 20-30 кг на декар.
Внасянето на фосфорни, калиеви и органични торове при плододаващите лозя трябва да се прави през 3 години, есента, преди дълбоката оран. Използва се отворена бразда с дълбочина около 30 см. Тя е разположена в междуредието на разстояние не по-малко от 60-70 см от реда.
От органичните торове се използва добре разложен оборски тор в норма около 4 тона на декар. Птичият тор се внася приблизително по 400 кг на декар.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017