ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/17.01.2015 г./ Преглеждания 1551 | Коментари 0
Редуване на зеленчуковите култури
 
Редуването на зеленчуковите култури трябва да създава условия за най-рационално използване на хранителните вещества от почвата и подпочвата. Растенията с дълбоко проникващи корени се следват от зеленчуци с плитко разположена коренова система. Растенията-азотосъбиратели (бобовите), които обогатяват почвата с азот, се редуват с растения, които нямат тази способност, и пр.

Могат да изгонят плевелите
Правилното редуване на културите е едно от важните средства за борба с плевелната растителност. В рамките на дадено сеитбообращение отглеждането на растения, които оставят площта сравнително чиста (картофи, зеле, домати, грах, люцерна), допринасят твърде много за намаляване на разходите по отглеждането на зеленчуковите култури, които не понасят заплевеляване (моркови, пащърнак, арпаджик, лук, чесън, магданоз). Без правилни сеитбообращения борбата с болестите и неприятелите по зеленчуковите култури е значително по-трудна. Не е целесъобразно една и съща култура да се отглежда няколко години поред на едно и също място, както и съвместното и последователно отглеждане на култури, които страдат от едни и същи болести и неприятели. Ето защо отделните култури трябва да дойдат на същото поле след възможно по-продължителен период от време (4-5 години).
Зеленчуковите сеитбообращения трябва да бъдат с по-голям брой полета (не по-малко от 5-7). Това улеснява разположението на голям брой зеленчукови и включването на някои фуражни култури в тях.

В дворните и вилните места, където отделните зеленчукови видове заемат по няколко (10-20) кв. м, не се прилага строго установено редуване на културите. Необходимо е обаче и в този случай да се прави всичко възможно на едно и също място дадена култура да идва по възможност след по-дълъг период от време. В това отношение изключение правят доматите и картофите, ако ежегодно се торят с оборски тор.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017