ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/17.01.2015 г./ Преглеждания 973 | Коментари 0
За година листата стават полезна храна
Превръщането им в угнил тор изисква влага и въздух
 
Угнилият тор от листа е добро средство за подобряване структурата на почвата, отличен е за мулчиране и за добавка към градинския компост.
Като материал за такъв тор служат опадалите есенни листа. Най-добре се използват листата от широколистните видове дървета като дъб, бук, клен, габър, бреза, глог, които при спазване на подходящи условия се разлагат за около 1 година, а от младите листа и за по-кратко време. Разлагането на игличките от вечнозелените видове отнема няколко години. Листата от овощните дървета не са подходящи и трябва да се избягват, защото носят зараза от различни болести.
Не затваряйте съда
Събраните листа се трамбоват плътно в специално изградена конструкция (4 дървени кола, заградени с метална мрежа) с размери 1х1 м. Ако нямате такава конструкция, листата може да се поставят в голям пластмасов съд или в полиетиленови чували, продупчени на няколко места, без да се завръзват.
Главното изискване за добиване на угнил тор от листа ете да бъдат мокри. Конструкцията се държи открита, за да се полива от дъждовете. В полиетиленовите съдове може да се полива с маркуч, без страх, че масата ще се преовлажни. Прибавянето на зелена трева спомага за ускоряване на процеса.
Предимството на угнилия тор се състои в това, че подобрената с него почва по-дълго време задържа влагата в корените на растенията и им помага да преживяват зимните студове и летните засухи. Освен това той е любимото място за обитаване на дъждовните червеи, добри помощници на градинарите. Угнилият тор от листа се прибавя към почвата за засаждане на открито, в смеските за саксии, използва се за мулчиране, за заравняване по тревните площи или като добавка на компоста.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017