ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/17.01.2015 г./ Преглеждания 1654 | Коментари 0
Гроздовите джибри осигуряват качествена ракия
Спазвайте необходимите правила и ще получите първокласна напитка
 
Изваряването на гроздовите джибри трябва да стане в най-къс срок след производството на виното. Така ще се избегне излитането на част от алкохола и ароматните вещества. Независимо от начина на съхранението на джибрите, отстранявайте малка част (около 2-4 см от повърхността му), понеже в тях е започнало вкисване или плесенясване.
При домашни условия се използват медни казани с вместимост най-често 200-400 л. За изваряване на ракия на пряк огън, пламъкът и топлината на пламъка трябва да обикалят казана от всички страни.

Подготовката е залог за успех
Преди започване на работа е задължително казанът, капакът и лулата да се измиват, за да не преминат в новополучената ракия неприятни миризми и остатъци от предшестващия материал. Преди това се поставя лъжливо дъно. Ако по дъното на казана има загар, задължително се остъргва и изплаква обилно с вода. Не се ли направи, при дестилацията ракията ще получи горчив и неприятен вкус на прегоряло.
Джибрите в казана трябва да са максимум до 20-30 см от горния му край. Така ще се избегне прекипяване и замърсяване на ракията. Ако джибрите са твърди от пресоването, прибавете допълнително вода или джиброво вино. На 100 кг джибри течността трябва да е най-малко 25-30 л вода.
След зареждането на казана се поставя капакът и лулата и се осъществява връзката между охладителя. По време на дестилацията водата в хладилника се поддържа студена. Допуска се само 1/3 от него да бъде гореща.
От особено голямо значение за рандемана и качеството на ракията е режимът до протичане на ракията. В началото на дестилацията протича първотокът (първакът). Той е фракция, която наред с етилов (винен), съдържа и големи количества метилов спирт и други лесно летливи вещества, които придават неприятен мирис. Количеството на първотока зависи от обема на казана и алкохолното съдържание на джибрите. Обикновено се движи между 1-1,5 литра.

Отделете първотокът
Когато казанът заври и ракията протече, вратите на пещта и пепелника се затварят напълно. Огънят се регулира и се поддържа според нуждата, като редовно се следи състоянието на струята. През време на дестилацията ракията не трябва да тече по-топла от 20С. Това се регулира с притока на студена вода в охладителя.
От начало ракията протича мътна и с неприятен и парлив вкус, понеже съдържа много алдехиди. Първакът се отделя. След него започва да тече ядрото на ракията. Тогава се следи струята да бъде колкото е възможно по-тънка или “като синджир”. Алкохолното съдържание постепенно намалява и става средно около 45-50 градуса. Тогава не се отлъчвайте от казана и периодически дегустирайте ракията. Наближавайки до 30-34 алкохолни градуса, се чувства лек тежък вкус на патоки, които са последната фракция. Първакът и патоките се събират отделно и не се поставят в следващия казан, понеже ще влошат качеството на бъдещата ракия. Полученият от тях спирт не става за консумация, даже и за разтривки на тялото. Потекат ли патоките, огънят се усилва и изваряването бързо приключва.
Ракията съхранете в дъбови, предварително обработени бурета. Дъбът влияе положително върху качеството и най-вече за стареенето на ракията. Избягвайте черничеви и акациеви бурета, които придават на ракията страничен, неестествен вкус и аромат.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017