ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/17.01.2015 г./ Преглеждания 1245 | Коментари 0
Полиетилен и стъкло пазят растенията
Оранжериите трябва да са съобразени с нуждите на стопанството
 
Няма стопанство сериозно занимаващо се с отглеждане на зеленчуци, което да не ползва култивационни съоръжения за тази цел. Те биват елементарни и съвършени. Елементарните са топлите и студените разсадни лехи, топлите бразди, ямки и купчинки, а съвършените съоръжения представляват специално построени помещения, в които е възможно изкуствено създаване и поддържане на най-важните растежни фактори – топлина, светлина, влага и др. Тук спадат различните видове пластмасови и застъклени оранжерии.

С полиетилен
Пластмасови оранжерии се използват най-масово у нас. Те биват няколко вида:
Примитивните полиетиленови оранжерии са с единична арковидна конструкция. Стандартният тип е с 11 носещи метални дъги, разположени през 3 м, ширина в основата 6,2 м и височина при билото 3 м. Покрива се с поетиленово фолио. Срещат се и такива, при които носещите дъги са дървени или пластмасови. Най-често те се използват за средно ранно полско производство на гъст разсад. Ако лехите в тях се покрият с малки тунелчета, в същите може да се пикира разсад ранни домати.
Оранжерия модел “Огняновка” е с ширина 10 м, височина 2,40 м и дължина 30 м. Страните са отвесни. При нея някои операции обработката и профилирането на почвата могат да са механизирани. Този модел оранжерии се използват за пикиране на разсад за ранно полско производство на домати, а след това за отглеждане на втори култури – краставици, дини, пъпеши.
Пластмасовите оранжерии с отопление имат специално вътрешно обзавеждане. За ранно производство на разсад се правят лехи от полиетилен с нагънат профил, очертаващ плитки бразди. Под фолиото в маркучи с диаметър 10-25 мм преминава затоплена до 50С вода. Може да се поставят и изолирани реотани за преминаване на ток с малка мощност. В браздите се засяват семената на зеленчуковите култури, като дребните се поставят на 1,5-2 см, а по-едрите на 3-4 см дълбочина и се допълват до запълване на браздите с обеззаразена торово-почвена смес. Така топлината се подава точно там, където трябва, поникването на семената се ускорява и разсадът е с добре развита коренова система и надземна част.

Застъклени оранжерии
Единичната разсадова оранжерия бива два типа - едната с ширина на шеда 3,20 м, а другата – с 6,40 м. Лехите се изграждат върху стелажи, под които са разположени отоплителните тръби. По този начин се осигурява развитие на разсада с подходящ светлинен и топлинен режим.
Блокова разсадова оранжерия се състои от няколко шеда. Обзаведена е с временни или постоянни стелажи. Отоплението е водно-тръбно. Стелажите са единични широки 1,20 м при оранжерия с ширина 3,20 м и единични и двойни - 2,40 м при оранжерия с ширина на шеда 6,40 м. Отглежда се разсад и саксийни цветя, а когато стелажите са временни и високорастящи растения.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017