ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА
Ландскейп | Интериор | Технологии
/04.02.2015 г./ Преглеждания 1758 | Коментари 0
Холандски аквариум – приказните подводни градини
 
От векове холандците са признати за най-вещи и изобретателни градинари. Безброй са растенията – декоративни или предназначени за кухнята, които носят името „холандски”. Страстта им към градинарството, съчетана с любовта към домашния уют, е допринесла за създаването и на холандския аквариум. Умело използвайки комбинациите на различни по форма, големина и цвят водни растения, те пренасят близо до себе си успокояващия и загадъчен подводен свят. Постепенно, с течение на времето, се е оформило изкуството, преплитащо уменията на добрия акварист с уменията на добрия интериорен дизайнер. Защото всеки дом има своя особена атмосфера, в която водната градина трябва да се впише, без да създава усещането за кич или претрупаност. И както е при всяко изкуство, утвърдени са редица правила, чието спазване се следи ревностно при участието в различните състезания и изложби.

Рибките – на втори план

Названието холандски аквариум възниква през 70-те години на миналия век, когато прекрасните водни пейзажи, красящи холандските домове, стават известни сред акваристите и бързо се разпространяват по света. За разлика от обикновените аквариуми, в които се отглеждат рибки и други водни животинки, а растителността, доколкото изобщо я има, служи като допълнение, в холандските тя е основата. Всъщност това е вид подводна зимна градина, в която се използват не обикновени цветя, а растения, обитаващи несолени води – екзотични или взети от близките водоеми. Това е един от основните канони, по които се създава холандският аквариум – водата в него непременно е сладка. Ако изобщо гледаме и рибки, то те са съвсем малко и от видове, които няма да повреждат растенията. Самият аквариум трябва да е с размери, съответстващи на помещението, в което е разположен. При всички случаи обаче той трябва да не е много дълбок , което улеснява осветяването му. Обикновено се използват съдове с обем около 200-500 литра. Дължината е от порядъка на 1-2 м, а ширината – значително по-голяма от височината. Но ако разполагаме със съвсем ограничено място, можем да си направим и много мъничка подводна градинка – всичко е въпрос на личните ни схващания и възможности. Субстратът, в който се засаждат растенията, задължително е с тъмен цвят – дребен базалтов или гранитов чакъл или едър промит речен пясък. Като допълнителни декоративни елементи обикновено се използват едри камъни или красиви, добре обработени части от дървесни корени или клони.

Подходящото осветление

Много важно както от декоративна, така и от функционална гледна точка е осветлението. Както всички растения, и водните виреят добре и показват цялата си красота само когато получават достатъчно светлина. Тъй като повечето от тях произхождат от тропиците, няма опасност при нашите климатични условия да ги преосветим. Затова пък много лесно можем да ги погубим, ако светлината е слаба или не е с правилен спектрален състав, защото от всички цветове на дъгата те използват само синия и червения. Лъчите с други цветове или се отразяват от тях, или не се възприемат. Освен състава на светлината важно е и нейното количество. В естествени условия повечето водни растения следват определен годишен цикъл на развитие според сезоните, но в аквариума положението е съвсем друго. Тук дължината на светлия ден се определя от собственика и ако той прави това некомпетентно, лошите резултати няма да закъснеят. Най-добре е да се придържаме към универсалното време за осветяване – около 10-12 часа, стига да не отглеждаме растения с твърде специфични нужди. Продължителното огряване с преки слънчеви лъчи не е препоръчително, затова аквариумът се разполага поне на 1 метър от прозореца, а е възможно да се настани и в най-тъмното кътче на дома. Всичко зависи от конкретните условия, а най-добър съвет относно осветителната техника, която трябва да си набавим, ще получим в специализираните магазини за акваристи.

Избор на растения

На дъното на аквариума може да се създадат алеи, тераси, полянки, алпинеуми и в него ще оживеят дивни пейзажи. При оформлението всеки може да изяви своите художествени виждания и умения, но са нужни и немалко специални познания. Това се отнася особено до избора на растенията и до техните изисквания.
Както казахме, основният елемент при създаването на холандски аквариум са живите растения. При засаждането им се спазват няколко елементарни принципа, които създават общата визуална картина. Растенията с едри и ярки листа не бива да са повече от един-два вида. Растенията пък с дребни листа може да са само няколко, но може да достигат и 20 вида. Добре е да се подбират видове, които нарастват бавно.

Това спестява излишни и чести вмешателства във водния свят. Много важно е избраните за подводната градина растения да не образуват плаващи или надводни листа и стъбла. Обикновено отделните храстчета се засаждат на малко разстояние едно от друго, за да се образуват плътни групи, покриващи почвата. Така, ако гледаме отгоре, се виждат само върховете на растенията. Внимава се тези които са засадени отпред, да не закриват задните. Количеството на растенията от отделните видове трябва да е приблизително еднакво. Изключение правят само най-дребните, разположени на преден план, които може да образуват полянка.
Добре е растенията да са с разнообразна форма на листата, като отделните близко разположени групи се отличават рязко по този признак. Различната багра на листата при отделните видове служи за създаване на цветни контрасти. За да се разчупи монотонността на картината, се полагат една-две „акцентни точки”. В тях се засажда по едно едро, с ефектен вид розетъчно растение, което обикновено е с цвят, различен или контрастен на останалите.

Мястото на акцентните точки се пресмята така, че да е разположено по един от диагоналите, свързващи ъглите на аквариума и те да са огледални отражения една на друга.
За да се подчертае обемът на аквариума, често се прибягва до терасиране на грунта. Това позволява да се засадят на заден план повече растения и да се създадат ефектни игри с цветовете и формите им.

Лайденската улица

Тъй като в холандския аквариум преобладават вертикалните линии, образувани от стъблата и листата на растенията, за разнообразяване се прилага така
наречената лайденска улица. Лайден е град в Холандия, чиито жители се славят като особено привързани към цветята и зеленината. В акваристиката лайденската улица представлява група засадени в една линия растения с оригинали листа или багри, която косо пресича плътната растителна фонова стена.

Нещата, без които не може

Вместо да се засаждат директно в грунта, растенията може да са посадени в отделни малки саксийки, които се маскират добре. Това предпазва от неконтролирано разрастване на кореновата система и облекчава разделянето й при нужда.
Многото растения поглъщат също така много въглероден диоксид. Скоро той започва да не достига и тогава се налага да помогнем. Най-лесно това става, като се налее в аквариума обикновена газирана вода. В специализираните магазини може да се намерят и специални устройства, които насищат водата с нужното количество въглероден диоксид. Когато той е в норма, pH е в границите на 6,5-6,8.
За поддържането на бистротата е нужен също и обикновен аквариумен уред за филтрация.
При холандския аквариум не е нужна аерация на водата, защото той не е покрит отгоре и водата се аерира по естествен път.
Температурата на водата, особено ако отглеждаме тропически растения, се поддържа около 25-26 градуса с помощта на аквариумен нагревател.
Ако в холандския аквариум се отглеждат само растения, е нужно от време на време да ги подхранваме със специални торове, които могат да се купят в магазините за акваристи. Ако пък, за да оживим пейзажа, сме завъдили и няколко рибки, не е нужно да правим това.
За да се поддържа в добър вид подводната композиция, са нужни малко, но редовни грижи[%B.]

Веднъж седмично, когато разполагаме с повече време, можем да го посветим на своята водна градина. Задължително трябва да подменим около 20% от водата с прясна, която не бива да е от водопровода, за да не съдържа хлор и други вредни за растенията дезифектанти.
Нужно е и да премахваме повредените или недоразвити листа, а също и да прищипваме върховете на тези растения, които се стремят да изскочат над водата.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017