ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/15.04.2015 г./ Преглеждания 1402 | Коментари 0
Направете си висока леха
 
Високите лехи ще ви помогнат по-скоро да отворите производствения сезон през пролетта. Остатъците от резитбата на овошките и храстите, тревата, опадалите листа, компостът, а също така и малко количество тор – това е оптималната смес за запълването на високите лехи, която е нужна за производството на ранни зеленчуци. Основата на лехите, за които можете да използвате клетки или касети за амбалаж, можете да напълните с камъни или почва. В такъв вид те могат да се използват не само за високи лехи, но и за подпорни стени или ограда, за укрепване на склонове, за звукоизолиране и визуална защита. Творческият подход ще ви позволи да създадете с помощта на такива клетки градински маси, лавици или подложки за сандъчета с цветя.

1. Страните на клетките се съединяват еднас друга с помощта на спирала, която се промушва през ъглите на двете.
2. За да не се изсипва почвата между големите отвори на касетите, от вътрешната страна на стените се поставя кокосова вата.
3. Първо се запълва долната половина на съда. Непосредствено на дъното се поставя тор, окапали листа, компост, а след това ...
4. ...за по-голяма сигурност се слага анкерна пръчка, която да свързва двете противоположни стени на конструкцията.
5. След това сандъчето се запълва до края с компост и почвена смес, покрива се с капака и се закрепва от трите му страни със спирали.
6. В готовата висока леха можете да засаждате растения или пък да засявате семена. В заключение на цялата ви работа трябва да полеете много добре.

При желание можете да оживите и страничните стени на високата леха. За тази цел с нож или ножица прорежете кокосовата вата и в образуваните отвори засадете растения. За вертикално озеленяване са подходящи градинската ягода, типичните растения за алпинеумите, а също така и ампелните форми на цветята. Садете растенията в субстрата заедно с почвата около корените им.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017