ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/15.04.2015 г./ Преглеждания 1108 | Коментари 0
Дини вият снага в парник
Пъпешите изискват по-сух въздух и се нуждаят от опрашване
 
Дините, пъпешите, краставиците и тиквичките са растения от едно и също семейство – Тиквови и начинът им на отглеждане е много сходен. Освен като полско производство добри резултати се получават и в парници и оранжерии.
При отглеждането в полиетиленови оранжерии, срокът за сеитба на семената може да започне от около средата на февруари. Когато разсадът ще се присажда, с 10-15 дни по-рано. Обикновеният разсад се произвежда в топъл парник, зареден с биотопливо с дебелина на пласта 40-45 см или в полиетиленова оранжерия. По-добре е да се използват торови саксийки, за да се избегне пикирането. В този случай се засяват по 1-2 семена на дълбочина 2-3 см. Оптималната температура за развитието им е 23-25С през деня и 18-20С през нощта. Проветрявайте редовно през деня. Разсадът е готов за засаждане на постоянно място, когато растенията са развили 3-5 същински листа. Сади се лентово или редово, а в парници по 1-2 растения под една рамка при дините и 2-3 бр при пъпешите, разположени шахматно. Примерен срок на засаждане в парник е от 1 до 15 април. Грижите през вегетацията са окопаване, поливане, подхранване, проветряване при слънчево време, борба с болестите и неприятелите. Подхранването е 2 до 3 пъти, като минералните торове се редуват с органичните. Първото е с 10-15 г суперфосфат и 5-8 г амониев нитрат за 1 растение. Второто е с разреден с вода (8-10 л) течен оборски тор, а третото е комбинирано. При пъпешите се ограничава азотното торене, са сметка на суперфосфата. Също така, те изискват повече топлина и проветряването трябва да бъде много умерено. Поливането в началната фаза от развитието трябва да бъде с по-малко количество вода. При по-високи температури, когато плодовете са добре оформени може да се полива с по-високи дози. Основата на стъблата не бива да се мокри. За да се предпазят растенията от гъбни болести, въздушната влажност трябва да се контролира в рамките на 60-65%.
Добивите основно зависят от условията на отглеждане и от самия сорт.
Подходящи сортове пъпеши за полиетиленови оранжерии са Еландо, Раховец, Хибрид 15, Хибрид 1, Хибрид 5, Делта и др. От дините български оранжерийни сортове няма. С добри качества са сортове чужда селекция, създадени конкретно за тази цел.
Дините и пъпешите в полиетиленови оранжерии могат да се отглеждат на опорна конструкция, подобно са краставиците. Това се практикува основно в стъклените оранжерии. Над всеки ред се опъва здрава тел на височина, в зависимост от конструкцията на оранжерията. На всяко растение се спуска здрав шнур (манила, канап или др.). За да се получат по-качествени плодове и да узреят по-рано, се прави резитба. На всяко растение се оставя по едно стъбло, което при удължаването си периодично се завива около шнура, за да се закачи с него до тела. Страничните разклонения на височина 40-50 см се отстраняват, а следващите се прищипват на втория лист. Върху тях се залагат плодовете, които се остават да висят. При дините плодовете задължително се поставят в мрежеста торбичка, която се закрепва за опорната тел. На всяко разклонение се оставя по 1-2 плода. Слабите и недоразвитите се отстраняват.
При пъпешите в парници основните плододаващи разклонения са от втори до трети порядък. Централното стъбло се прищипва след 4-ти лист, а образувалите се в пазвите им 2 основни, след 5-ти лист. На едно растение се оставят 3-4 плода. Пъпешите се развиват при топъл и сух въздух. Те завръзват плодове само след опрашване. Когато достъпът на пчели е ограничен се налага изкуствено опрашване.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017