ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/29.04.2015 г./ Преглеждания 1053 | Коментари 0
Листните въшки
През пролетта се пръска веднага след установяване появата им
 
Листните въшки по овощните дървета се появяват всяка година. Те зимуват като яйца, снесени през есента около пъпките, в пукнатините на кората, по клонките. Рано напролет яйцата се излюпват и се появяват така наречените “въшки основателки”. Те раждат живи ларви, от които се развиват следващите поколения. През есента се появяват мъжки и женски въшки, които снасят зимните яйца.

Опасен вид е зелената ябълкова листна въшка. Освен по ябълката среща се и по крушата, дюлята, мушмулата. Намножава се по долната страна на листата. Поврежда силно връхчетата на младите леторасти, които се деформират и изсъхват.
Червеноглавата ябълкова листна въшка напада само ябълката. Тя има сиво-зелено, покрито с белезникав восъчен налеп тяло. Причинява много характерни повреди по листата. Те загрубяват от горната страна, оцветяват се виолетово или червено-жълтеникаво, завиват се надлъжно или напречно на централния нерв и стават трошливи. Въшките остават завити в тях. Листата изсъхват и опадат. Причинява повреди и по плодовете – на мястото на убождането се появяват червеникави петна.
Ябълково-живовляковата листна въшка е сиво-зелена, с червеникав оттенък. Развива се върху ябълката, а междинен гостоприемник са няколко вида живовляк. Листата пожълтяват, засъхват, завиват се като пури и опадат. В завитите листа остават колонии от въшки. През пролетта поврежда силно пъпките, цветовете и младите плодове. Ражда голям брой ларви. Отделя силно “медена роса”.
Крушовата листна въшка се развива основно по крушата, а междинен гостоприемник е лепката. Тялото й е тъмнозелено до кафяво, покрито със сив восъчен прашец. Появава се рано и може да обхване отделни клони и цели дървета. Листата пожълтяват, завиват се напречно, а по-късно като фунийка. Отделя силно “медена роса”, по която се развиват чернилни гъби.
Малката сливова листна въшка се среща по сливата. Тя напада и джанката и прасковата. Дребен вид със зелен или бледооранжев цвят. Причинява завиване и деформиране на листата. Поврежда силно младите леторасти на короната. Същите повреди причинява и голямата листна въшка.
Черната черешова листна въшка е много разпространена у нас и напада черешата. Тя е доста едра, има черен цвят с блясък и кафяв оттенък. През пролетта се намножава бързо, най-вече по горните листа на леторастите и на връхните леторасти. Листата се завиват силно, бързо изсъхват и опадат. Въшките отделят много “медена роса”, с която се зацапват листата и клонките и привличат много мравки.
Прасковената листна въшка е светлозелена или розова. Основен гостоприемник е прасковата, а междинни – голям кръг едногодишни културни и диви растения, между които тютюн, домати, краставици, пипер, картофи и др. По прасковата причинява накъдряне и избледняване на листата и завиване на леторастите. Поврежда и цветовете. Към края на май и началото на юни напуска дръвчето, по което е развила 4-5 поколения и преминава по други гостоприемници. Много опасна е и тъмната прасковена листна въшка. Тя е тъмнокафява до черна.

Мерки
При дърветата, на които е направено зимно пръскане с маслени препарати, са унищожени и зимните яйца на листните въшки. През пролетта се пръска веднага след установяване появата им, преди листата да започнат да се завиват. Одобрени са следните препарати: пираника 20ВП – 2,5 г, карантинен срок 30 дни; пиримор 25ВГ – 10 г, карантинен срок 21 дни; суми алфа 5ЕК – 2 мл и талстар 10ЕК – 3 мл с карантинен срок 14 дни. Със 7 дни карантинен срок са: суперсект 10ЕК – 3 мл, карате 2,5ЕК – 3 мл, децис 2,5ЕК – 3 мл. Дозата е за 10 л вода.
При възможна смесимост на препаратите да се правят комбинирано с фунгициди срещу болестите на овощните дървета.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017