ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/29.04.2015 г./ Преглеждания 975 | Коментари 0
Как да регулираме плододаването на овошките?
Дървото само хвърля цветове през май, през юни трябва да помогнете и вие
 
При нормални условия и правилно отглеждане овощните растения залагат много повече плодни пъпки, цветове и завръзи, отколкото могат нормално да изхранят. Когато цветообразуването през предната година е протекло нормално, около 15-20% от заложените плодни пъпки при ябълката и крушата, са достатъчни за получаване на добра реколта, а при костилковите – около 40-50%. Овошките сами се освобождават от излишните цветове и завръзи. Понякога остават повече, отколкото растението може да изхрани и не се получава качествена реколта.

Естествената реакция
Естественото окапване на излишните цветове и завръзи протича в два периода. Първият е в края на цъфтежа, когато опадват дефектните, неопрашените и неоплодените цветове. Вторият е от края на май до началото на юни и е известно като юнско окапване. То е свързано със заложените жизнени семена в завръзите, силата на растежа, водния и хранителния режим на почвата. Колкото повече и по-жизнени семена се образуват в плодовете на семковите и колкото по-добре е развита ядката при костилковите, толкова по-слабо опадат завръзите. При недостиг на влага и хранителни вещества в почвата окапването е по-силно. Ако растенията са заложили малко завръзи, желателно е преди юнското прореждане да се подхранят с азотни торове и да се полеят. Ако има много завръзи, подхранването се извършва след това.
Въпреки естественото прореждане, много често ябълката, крушата, кайсията и особено прасковата задържат много повече завръзи. Тогава дървото се претоварва и плодовете са малки и некачествени.
Плодообразуването при повечето видове и сортове протича през периода юни-август, когато се залагат плодните пъпки за следващата година. Голямото количество плодове потиска цветообразуването и това е една от основните причини за нередовното плододаване на някои овощни видове.

Намесете се вие
За да регулирате количеството на плодовете, можете да проведете някои мероприятия:
- Резитбата за плододаване. Срещу пълната година, когато дърветата са заложили повече плодни пъпки, се прави по-силна резитба за прореждане и съкращаване на плододаващата дървесина. С това се ограничава техният брой и се стимулира новият растеж, върху който ще се заложат плодните и листни пъпки за следващата година.
- Ръчното прореждане, след юнското опадане при ябълката, крушата и прасковата допринася за получаване на нормална реколта от качествени плодове и няма да се отрази толкова отрицателно върху цветообразуването. Провежда се когато големината на завръзите достигнат размерите на лешник и се премахват по-слабо развитите.
- В много страни, включително и у нас, са провеждани опити за прореждане на завръзите чрез пръскане с разтвори от различни химически вещества, но този начин не е намерил широко приложение в практиката.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017