ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/29.04.2015 г./ Преглеждания 698 | Коментари 0
Нематода по нарцисите
 
Нарцисите могат да бъдат нападнати от стъблена нематода (Ditylenchus dipsaci, f. Narcissi). Тя е опасен неприятел и на зюмбюлите, лалетата, лука и чесъна, флокса, хортензията и др.
Нематодата е микроскопично червейче с тънко, дълго, накрая заострено тяло. Презимува в растителните остатъци в почвата. В растенията прониква през водните устица, като пробива растителната клетка. Намножава се по стъблата, листата, цветовете и луковиците, като причинява характерни повреди. Междувъзлията на стъблото се скъсяват. Стъблото надебелява и се изкривява. Листата издребняват, пожълтяват и се усукват. По луковиците се появяват жълтеникави петна, които по-късно стават кафяви или черни. Луковоците омекват и загниват. При разрязване по тях се виждат тъмни кръгове. Растенията не се развиват нормално и остават с деформирани цветове. Силно засегнатите луковици изсъхват, по-слабо нападнатите могат да покълнат, но растенията се развиват зле.
Нематодата се пренася чрез заразените растителни остатъци, почвата, поливните и дъждовните води, почвообработващите оръдия и др.

Заболелите растения да се изскубват и унищожават. Подбиране за съхранение само на здрави луковици. В местата, в които е установена стъблената нематода, се препоръчва да не се отгелждат нарциси в продължение на 3-4 години.
Преди засаждането луковиците да се обеззаразяват чрез потапяне в топла вода – 42-45С в продължение на 4 часа (при малките луковички 2,5 часа).
Смущения в развитието на нарцисите през пролетта могат да се дължат на засаждането на луковици, нападнати от ларви на голямата и малката нарцисови мухи, които остават да зимуват в тях. Повредените луковици не поникват или дават слаби растения, с деформации и пожълтяващи листа. Цветовете в повечето случаи не се образуват.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017