ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/21.05.2015 г./ Преглеждания 570 | Коментари 0
Как да размножим джеферсонията?
 
Джеферсонията (Jeffersonia) е много крассиво многогодишно тревисто растение с късо коренище. Листата й са с оригинална форма на дърги дръжки и с възрастта те променят своята окраска: младите листа са напълно виолетово-червени, а с напредване на времето те позеленяват и червената багра остава само по края им. Люляково-сините цветчета на джеферсонията са на дълги цветоноси, като нежността им допълнително изпъква заради контраста с листната маса. Растението цъфти от края на април до юни.
Джеферсонията е родом от Далечния Изток. Тя не е капризна и зимува без укритие, като предпочита сенчести и полусенчести места под короната на дърветата. Тя се нуждае от влажна, рохкава, богата на хумус почва.
Можете да размножите това растение най-добре чрез делена на храста в края на лятото (края на август-началото на септември), тъй като семенното размножаване е свързано с определени трудности: трябва да засявате семената точно след събирането им. Освен това посевите трябва да се засенчват и периодически да се поливат, като се поддържа почвата във влажно състояние. През пролетта ще се появят поници, а след две години младите растения могат да цъфнат.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017