ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/21.05.2015 г./ Преглеждания 530 | Коментари 0
Сложете диагноза на болното вино
Претакането върху медна ламарина ще ви избави от миризмата на сероводород
 
Болестите могат да се предотвратят навреме, ако се сложи точната диагноза. Провлачеността може да се определи лесно. Виното се точи като зелева чорба, блудкаво и неприятно е на вкус. Предразположени към тази болест са белите вина, които имат малко съдържание на танин. Лекуването е лесно приложимо. Прибавят се 2 грама на литър серниста 6-процентова киселина и 5-10 грама танин на 100 литра, след това виното се претака така, че да тече върху снопче от лозови пръчки или друг разпръсквач.
Кафявото (оксидазно) пресичане се дължи на химическото въздействие на ензима еноксидаза. И тази болест се проявява, когато виното има контакт с въздуха. Цветът става кафяв, багрилната материя бързо се пресича и утаява на дъното на съда. Болестта може да бъде локализирана чрез серниста киселина. Преди да се преточи, виното се оставя при стайна температура в непълна чаша за 24 часа. Ако цветът се промени, се налага да се прибави серниста киселина. Дозата е по 2 грама на литър вино. След около 10 дни виното се претака.
Често винарите остават неприятно изненадани от дъха на плесен, който се усеща в напитката. Загнило грозде или недобре почистените бъчви, са най-често причината за това. Лекува се по следния начин: синапено брашно (30-60 г за 100 литра вино) се вари около 10 минути в малко вода. Бульонът се прибавя във виното при енергично бъркане. В продължение на 24 часа се бърка два-три пъти. Брашното пада на дъното на съда и се отстранява с претакването.
Миризмата на сероводород се появява, когато сме сложили в бъчвите грозде от лози силно третирани срещу оидиум, или ако сме забавили първото претакане и виното лежи върху утайката. Отстраняването му е лесно. Виното се претака върху излъскана до блясък медна ламарина или през кълбо от медна тел. При нужда тази манипулация се прилага два-три пъти.
Дъх на дъга имат вината, които се съхраняват дълго в нови и не добре обработени бъчви. Отстраняват се лесно със синапено брашно по описания вече начин.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017