ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/08.06.2015 г./ Преглеждания 649 | Коментари 0
Важно през юни в овощната градина
 
Младите дръвчета през месеца се подхранват с амониева селитра или размит в поливната вода пресен органичен тор. За ефекта от подхранването от първостепенно значение е постоянното поддържане на умерена почвена влажност чрез подходящи поливки. Целта е през юни и юли да се постигне активен растеж и добър годишен прираст.
Оформянето на короните на младите овощни дръвчета продължава и през юни. Това става предимно с премахването на излишните филизи и насочване при нужда на подходящите за скелетни клони и скелетни разклонения в правилна посока чрез привързване и разпъване
На встъпващите в плододаване млади овощни дръвчета се премахват всички плодове до 50 см от върховете на водача и продължителите на скелетните клони. Запазят ли се, те ще наедряват за сметка на нормалното развитие и добрия прираст на младия растителен организъм.
Плодовете на ябълките и крушите се прореждат още в началото на месеца, веднага след края на естественото окапване на завръзите. Тази мярка е насочена към получаването на едри плодове и не се отразява на добива от дръвче, изразен в килограми. Той остава същият, какъвто и без прореждане, но всички набрани плодове са висококачествени.
Зреят плодовете на средно ранните и късните сортове череши, на вишните и на някои сортове круши, праскови и ягоди. Беритбата им е първостепенна юнска грижа. Освен като на пряка полза, на нея трябва да се гледа и като на ефективна растителнозащитна мярка, защото необраните плодове често осигуряват добро развитие и размножаване на болестите и неприятелите.
Малините и френското грозде започват да зреят към края на юни. Поливането им при недостатъчно валежи десетина дни преди този момент се отразява благоприятно на едрината и сочността на подовете. След поливката почвената повърхност се разрохква, за да се запази влагата.
Присаждането на зелени калеми под кора е подходящият начин за сезона. Най ефективни са присажданията докъм 20-и юни, тъй като развилите се леторасти трябва да имат време до есента да узреят. По-късно развилите се често измръзват.
На новозасадените лози се извършва първото премахване на междинните и повърхностните корени и на евентуално покарали от подложката леторасти.
Лозите през юни са във фаза на буен растеж, започва и цъфтежът. Леторастите трябва своевременно да се привързват. В случай на нужда се извършва колтучене в областта на ресите, за да се създаде възможност за по-добро опрашване при сортовете с едри листа. На сортовете с функционално женски цветове (Чауш, Черна разакия и др.) се извършва изкуствено опрашване.
Колцуването на десертните сортове лози е подходяща юнска мярка за доброто изхранване на гроздовете. Извършва се 7-10 дни след цъфтежа.
При поражения от градушки се пристъпва към разитба на лозите според степента на пораженията. При всички случаи се извършва и пръскане с бордолезов разтвор или друг фунгицид.
Юни е месец на активна растителна защита. Поражения нанасят ябълковия плодов червей, сливовият плодов червей, черешовата муха, листни въшки, акари и други неприятели. Продължава борбата срещу струпясването по ябълката и крушата, срещу маната и оидиума по лозата и други болести. Всички пръскания се извършват при необходимост.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017