ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/08.06.2015 г./ Преглеждания 714 | Коментари 0
Важно през юни в цветната градина
 
Много от саксийните цветя вече са изнесени на балкони и тераси. Ако имате възможност, изнесете и съдовете с хипеаструм на открито. Независимо дали са навън или в помещенията, грижете се за растенията така, че листата да се развиват мощно. Това е предпоставка луковиците да наедреят максимално и да формират едър цвят за следващата година.
През този месец е най-подходящият период за размножаване при голяма част от модерните бромелиеви растения. Образуваните странични издънки, наричани “дъщерни розетки” вече са наедрели и може да ги отделите. Използвайте почвена смес от равни части едрозърнест пясък, листовка, торф и чимовка. Температурата да е от 21 до 24 градуса. За криптантуса саксийките да са малки - най-много до 8 см, за нидулариума до 10, а за неорегелията - до 15 см в диаметър.
Поливайте редовно всички саксийни цветя. В топлите дни пулверизирайте листнодекоративните видове, изискващи висока въздушна влажност. Тези с мъхести листа не понасят пулверизиране. В обедните часове засенчвайте, тези, които не обичат прякото слънчево огряване.
Ако отглеждате хортензии с бели или розови цветове, а желаете да получите синя багра, то при поява на цветовете полейте с разтвор от желязо-амонячна стипца (зелен камък) - 1 супена лъжица за 1 л вода. Хортензиите влаголюбиви, затова поливайте редовно с чиста вода.
През цялата вегетация гладиолите имат необходимост от големи количества лесно усвоими хранителни вещества. И тъй като се засаждат в различни периоди, за да има цъфтящи екземпляри както през лятото, така и през есента, то и подхранването трябва да се съобразява с това и се провежда предимно през юни. Първото подхранване трябва да е в началото на вегетацията имна растенията, като се използва амониева селитра. Второто да съвпадне с фаза 5-и-6-ти лист и трябва да включва азотни и калиеви торове в съотношение 1:2. Третото се провежда при поява на цветните пъпки и включва азотни, фосфорни и калиеви торове в съотношение 1:1:2. Понякога се налага и четвърто подхранвана в началото на цъфтежа със същите торове.
Задължително извадете лалетата. Това започва, когато листата пожълтеят. Луковиците да се прибират веднага, като не се оставят да бъдат огрявани от слънцето. Сушат се на тънък пласт в закрити проветриви помещения. Всяка година се изваждат и луковиците от зюмбюл. За нарциса обаче това правило не важи - те може да останат в почвата две или три години.
Около розите поддържайте почвата чиста от плевели. При необходимост полейте. За чаено-хибридните рози трябва да отделите специално внимание. Ако около централната пъпка се образуват странични, премахвайте ги докато са още съвсем малки. Поливайте сутрин рано, за да може листата да изсъхнат до вечерта, в противен случай има опасност да се появи брашнеста мана. Големи поражения нанасят и листните въшки.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017