ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/08.06.2015 г./ Преглеждания 647 | Коментари 0
Сибирският лук обича слънце
Много бързо ще го размножите чрез делене на туфите
 
Сибирският лук е вид лук, местен за Европа и Азия. У нас се среща по високите части на нашите планини на овлажнени места. Отглежда се предимно заради листата, които се използват като зеленчук или подправка. В сравнение с обикновеният лук и чесъна се характерезира с по-мек вкус. Съдържа витамини, минерални соли и етерични масла. Сибирският лук е луковично тревисто многогодишно растение, достигащо 30-50 см височина. Луковиците са източени конични, 2-3 см дълги и 1 см широки, и растат нагъсто в групи от корените. Листата са кухи тръбообразни, дълги до 50 см, 2-3 мм в диаметър, с мека структура. Цветовете са бледоморави, звездовидни, с шест венчелистчета, широки 1-2 см и растат в гъсти съцветия от по 10-30 заедно. Преди да се отвори, съцветието е обвито в хартиеподобен прицветник. Семената се образуват в малка семенна кутийка с три прегради и узряват през лятото.

Настанете го на неизползваеми терени
Ако искате да пробвате за разнообразие във вашите градини е добре да знаете и неговите особености на отглеждане. Подходящи места са местата в зеленчуковите градини вън от сеитбообръщение, където посевите престояват 3- 5 и повече години. Сибирският лук расте добре в добре отводняваща се почва, богата на органични вещества, с pH 6,0–7,0 и много слънце. Могат да растат и на лека сянка, но най-добре е да имат 6-8 часа пряка слънчева светлина.

Как да увеличите броя на растенията
Сибирският лук се размножава чрез семена и чрез луковици. Семената са дребни и запазват кълняемостта си две години. Сеят се в ранна пролет. В по-южните страни за предпочитане е предзимната сеитба на сибирския лук. Най- лесният начин за отглеждане обаче е да извадите достатъчно голяма туфа от малки луковици и да ги разсадите отново. Добре е това да правите на всеки 2- 3 години. То става също през пролетта и представлява мероприятие за подмладяване на вече застарелия посев. Туфите се подкопават, разделят се отделните луковички и всяко растение засаждате на 15-20 см в реда и 30-40 см между редовете. Притискате добре към почвата и поливате. Прихващането е бързо, растежът е дружен. След 40-50 дни такива посеви са готови за реколтиране. С подходящ нож се изрязват лъжливите стъбла до повърхността на почвата. Тази операция се извършва 3-4, а понякога и повече пъти през вегетацията. Не бива да оставяте посевите да застареят и да образуват цветоносни стъбла, защото тогава те са негодни за консумация. През зимата най- добре може да го съхранявате в замразен вид.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017