ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/06.07.2015 г./ Преглеждания 677 | Коментари 0
Зелен фасул расте и през лятото
Засейте през юли, за да берете през септември
 
Сеитбата на зелен фасул като втора култура се извършва до втората половина на юли. За предпочитане са ниските сортове (пешаци), които са по-ранозрели, с по-къс вегетационен период и са по-издържливи на високи температури и ниска въздушна влажност. Отглеждането задължително е при поливни условия.
Подготовката на почвата започва след прибирането на предшественика, който не трябва да бъде бобова култура. Определената парцелка се полива, прекопава или изорава, доизравнява се, оформят се браздите и лехите и веднага се засява във влажна почва. С предсеитбената обработка се внася комбиниран тор – суперфосфат, калиев сулфат, амониев нитрат. Количеството зависи от запасеността на почвата. Сеитбата може да бъде гнездова, на редове или ленти, най-често при разстояния 50-60 см между лентите, 25-30 см между редовете, 5-6 см между семената в реда, на дълбочина 5-6 см. Гнездовата сеитба се прилага за по-малки площи и липса на механизация. Разстоянието между гнездата е 25-30 см. Във всяко се слагат по 5-6 семена. Отгоре се покриват с влажна почва. За засяване на 100 кв. м площ са необходими около 1-1,5 кг семена.

Грижите
Грижите през вегетацията се състоят в поддържане на почвата рохкава и чиста от плевели и редовно поливане. Азотното подхранване и поддържането на добра почвена влажност увеличава възможността за получаване на висок добив с добри качества. Поради повърхностното разположение на кореновата система, обработката на почвата се прави плитко и сутрин след вдигане на росата. Първото окопаване се извършва внимателно, след като се очертаят редовете и растенията станат високи 6-7 см. Второто след 10-15 дни, което е обикновено преди цъфтежа. При всяко окопаване се прави леко загърляне. Появилите се едри плевели се проскубват. С второто окопаване се извършва подхранване с 0,1-0,15 кг/100 кв. м амониева селитра, на 5-8 см встрани от растенията. Поливайте един път седмично, защото при прекалена влага корените се увреждат, а цветовете окапват. Когато обаче се появят първите чушки, почвата трябва да се поддържа винаги влажна.

Прибирането
Късният фасул е готов за прибиране през септември. Бере се сутрин след вдигане на росата, а броят на беритбите зависи изключително от сорта. Средният добив най-често е около 50-60 кг от 100 кв.м площ.

Разнообразие
Сортовото разнообразие от българска и чужда селекция е голямо. Подходяща дължина на вегетационния период е до 50 дни от поникване до І-ва беритба. Представяме ви няколко сорта.
Ореол – български, пешак, средно ран, устойчив на ореолов пригор, дружно зреещ. Предназначен е за механизирано прибиране и консервиране. Бобовете са цилиндрични, прави, окраската е зелена, с бавна динамика на зреене, без лико и пергаментен слой. Те са изравнени по форма и големина, крехки, сочни с типичен приятен аромат. Растенията са слабо чувствителни към високи температури, поради което сортът е подходящ за отглеждане през целия вегетационен период.
Пловдивски жълт – нов български сорт, пешак, с дължина на вегетационния период средно 44-46 дни, подходящ за отглеждане през целия сезон. Растенията са добре облистени, стъблото е изправено. Бобовете се залагат над средния пояс. Те са жълти, плоски, прави, дълги 14-16 см, широки 1,4 - 1,6 см, крехки, сочни, без лико и пергаментов слой, с типичен фасулев вкус и аромат.
Тангра – нов български сорт. Растенията са нискостъблени, с височина 47-57 см. Те са много добре облистени, със здраво, изправено стъбло. Дължината на вегетационния период е средно 44-46 дни и може да се отглежда през целия сезон, при сеитба от април до началото на юли. Сортът носи устойчивост на ореолов пригор, краставично-мозаичния вирус и на фасулев зърнояд.
Ерусалимски – увивен, български сорт. Изисква повишена въздушна влажност. Растенията са средно облистени. Бобовете са кехлибарено-жълти, плоски, прави, с дължина 11-13 см и ширина 1,6-1,9 см. В технологична зрялост са крехки, без лико и пергаментен слой. При подходящи условия, беритбите са многократни и добивите високи. В полупланински местности сеитбата трябва да бъде не по-късно от май.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017