ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/06.07.2015 г./ Преглеждания 746 | Коментари 0
Направете разсад за късно броколи
Поливайте правилно и осигурете добро подхранване
 
Оптималната температура за растежа и развитието на броколито е 16-24С. Цветните глави са много чувствителни към горещи и сухи условия и по тази причина, отглеждането му е най-успешно като късна култура. Те успешно издържат при температури до -7С. При сухо и горещо време главите прорастват и започват да цъфтят.Тъй като е разновидност на цветното зеле, разсадът на броколито се отглежда по същия начин в открити лехи. Срокът за сеитбата е в края на юни-началото на юли. Семената се засяват във влажна, но не мокра почва, разпръсното или в редове и се покриват 1,5 - 2 см торово-почвена смес. След това парцелката леко се притъпква и полива с лейка. Поникването е след 3-4 дни. След около 40 дни растенията са готови за разсаждане. Те трябва да имат около 4-5 добре развити листа и здрав вегетационен връх.

Разсадете навреме
Разсаждането се извършва в периода от 20 юли до около 5 август. Избраната площ трябва да бъде добре обработена, почистена от плевели и наторена. Засаждането е на редове при разстояния около 60 см и 35-40 см в реда, като се внимава да не се покрие вегетационния връх. Може да бъде и на двуредови ленти по схемата 100+60/40 см. Растенията се заравят със садило до първия лист. Веднага след това се полива, което се повтаря след 3-4 дни. Първото окопаване с леко загърляне се прави, когато растенията са се прихванали и се забелязва растеж. С второто окопаване се подхранва с амониева селитра - 1,5-2 кг/100 кв.м площ. Поливането е редовно всяка седмица, а при високи температури, по-често. През горещия август особено благоприятно се отразява дъждуването и подхранването с размит в поливната вода оборски тор.

Отрежете и съхранете на хладно
В зависимост от сорта, към средата на септември започва прибирането на главите. Масовата продукция се очаква през октомври. Главите се отрязват докато пъпките на съцветията са още млади, заедно с 10-15 см от стъблото. При някои сортове след отрязване на централната глава, през октомври от страничните разклонения започват да се развиват нови по-малки, които също могат де се използват. Те се развиват по-бавно. Така се получава нова продукция от по-малки главички няколко пъти до късна есен, което много зависи от сорта и условията на отглеждане. Набраната продукция се прибира веднага на сенчесто и хладно място.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017