ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/06.07.2015 г./ Преглеждания 534 | Коментари 0
Черни облаци вещаят бури, дъждове и град
Отводнете, напръскайте и прегледайте културите
 
Открай време земеделските стопани са тръпнели от появата на градоносните облаци и със свито сърце са очаквали дали ще съситят усиленият им труд за отглеждане на растенията в градината и на полето. Сега е сезонът на тези явления. Метеоролозите ни предупреждават за тях. Освен това в редакцията получаваме тревожни писма и питания на наши читатели, които искат да ги посъветваме как да намалят повредите след като падне град в градината.
Ако вече сте сполетени от природните бедствия, най-напред трябва да отстраните излишната влага при наводнената площ. Остане ли вода дълго време от нея могат да изгният корените на растенията. Освен това ще увеличи влагата в посева, а при високите температури се създава благоприятен режим за бързо проникване на причинители на болестите през раните, получени от градушката.
Непосредствено след град, когато не е напълно унищожен посева, трябва да напръскате предпазно растенията срещу зараза от болести. Ако растенията са във фаза плододаване, съобразете се с карантинните срокове на препаратите. След това се погрижете да им създадете най-благоприятни условия зя развитие. Подхранете ги, прекопайте, освободете ги от плевели. Поддържайте почвата в рохко състояние, при засушаване поливайте. Ако градината е засегната много силно и посевът няма да се възстанови, добре е да помислите с какво да попълните мястото. До края на лятото има възможност да засеете или засадите по-късни култури или зеленчуци, които имат къс вегетационен период, които ще приберете навреме. Все още има време за късни домати, зелен фасул, корнишони, зелеви култури.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017