ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/06.07.2015 г./ Преглеждания 675 | Коментари 0
Бяла сапота
 
Бялата сапота (Casimiroa edulis) или сапот е вечнозелено дърво с височина от 3,5 до 15 м. Листата му са яркозелени с размер до 15 см, по формата си напомнят звезда, която се състои от пет лъчевидни части. Стволът е покрит със светлосива дебела кора. Бяло-зелените дребни цветове се появяват в големи количества по клонките, но само малко от тях образуват завръзи. Плодовете узряват около 6-8 месеца след опрашването. Този плод се отглежда основно в субтропическите области. В природата се среща на височина 600-900 м. Издържа краткотрайни студове до минус 3,5 градуса и къси периоди на засушаване. При неблагоприятни условия може да хвърли листата си. Предпочита пряко слънце. Добре расте в контейнери в лека, добре дренирана почва.

Как да размножим?
Размножава се чрез семена и облагородяване. Бялата сапота се ашладишва за получаването на гарантиран резултат, тъй като при семенното размножаване резултатът е непредсказуем и плодовете могат да не се ядат. Семената не могат да се съхраняват дълго, желателно е да ги засявате веднага след изваждането им от плода. Ашладисаните дървета започват да плододават на 3-4 години, а при семенното размножаване – на 7-8 години.

Имат бананово-прасковен аромат
Плодовете са с размера на кайсията, симетрични, кръгли или с овална форма, с лесно повреждаща се тънка, гладка кожица. При узряването се променя цвета от светлозелен, жълто-зелен или жълт (това зависи от сорта). Плодовото месо е млечно бяла или жълтеникава, с великолепен бананово-прасковен вкус, малко влакниста, като при узряла круша. Съдържа от 1 до 5 овални семена с дължина до 3,5 см. Семената са отровни, затова преди да обработвате плодовете трябва да ги отстраните.

Кога да оберем?
Плодовете обикновено се събират, когато започват да променят цвета си и станат леко меки. Те се събират на ръка, внимателно откъсвайки се с малко ножче, за да не се повреди мястото на свързване с клончето. Повредените плодове бързо почерняват и загниват. След обирането им можете да ги съхранявате в хладилник до 2 седмици. Плодовете дозряват няколко дни при стайна температура, стават по-меки и започват бързо да се развалят. Не се препоръчва да оставяте плодовете на дървото, тъй като те могат да окапят и да повредят тънката си кожица. Презрелите плодове не са подходящи за консумация.
Плодовете на белия сапот се ядат в свеж вид. Можете да ги разрежете посредата и да ядете с лъжица. От плодовото месо се правят млечни коктейли, шербети, добавят се в сладоледа. Месото или плодът като цяло можете да замразявате за по-нататъшно използване.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017