ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/06.07.2015 г./ Преглеждания 805 | Коментари 0
Лиани за балкони и тераси
 
Никакви други растения в такава степен, като лианите, не са подходящи за офомлението на комфортни и романтични ъгълчета за отмора. Единственият им недостатък е в това, че на балконите на горните етажи те могат да пострадат от вятъра. Затова трябва да им осигурите сигурна оспора. Това може да бъде изпънат тел или шпалир, дървена или метална фигура. Направлявайки филизите на катерливите растения по опората, трябва да помните, че болшинството от тях (с изключение на хмела и глицинията) се вият по часовниковата стрелка.

В южна посока
Много едногодишни лазещи растения предпочитат тераси с южна ориентация, където те ще растат особено бързо, а цветовете им ще бъдат много обилни. От юни до есента тук с цветове ще се покрива ароматният грах, латинката, крилатата тунбергия, ипомеята. От средата на лятото до студовете тук ще цъфти декоративният боб, кобеята, огненочервения фасул.

Заради плодовете
Някои растения-лиани се отглеждат заради декоративните им плодове, например те са много ефектни при декоративните тикви – дребни, бели, жълти или зеленикави, с петънца, с най-необикновени форми – крушовидни, продълговати, вдлъбнати и т.н. На балкона или терасата тиквата ще расте най-добре в компанията на красивоцъфтящи виещи се растения.

През зимата ги скрийте
Многогодишните лиани разбира се, се нуждаят от по-внимателни грижи и в болшинството случаи – прохладно помещение за презимуване. Затова пък през лятото те ще украсят всяка едно място. Ориентирайте се към такива растения като индийска дюшенея (Duchesnea indica), на чиито дълги и тънки плетове се появяват червени съплодия, които приличат на ягодки, заради което я наричат още индийска ягода. През зимата дюшенеята се държи в светло помещение при температура 12-15 градуса. Едрите цветове на синята пасифлора, които достигат в диаметър до 15 см, ще придадат на ъгълчето ви екзотично очарование. Пасифлората зимува в светло помещение с температура 10-12 градуса, а след покоя се нуждае от резитба.

Изберете правилно опорите
Лазещите растения, като правило, се нуждаят от опори. В големите керамични вази изглеждат красиво метални опори във формата на конуси, обелиски, пирамиди и др. Под едната страна на балкона или терасата (като правило тази страна, която излиза на улицата или към съседите) е удобно да поставите дървен цветарник, който се състои от сандъчета и шпалири за лианите.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017