ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/06.07.2015 г./ Преглеждания 635 | Коментари 0
История за красотата и ползата
Нарадете вкусни растения с пъстра багра
 
Манголд
Листното цвекло или манголд се отличава с голямо разнообразие на окраската на листата и дръжките. Тя може да бъде червена, зелена, сребриста или жълта. Височината на растението се колебае между 40 и 80 см, в зависимост от плодородието на почвата. Листата могат да бъдат гладки, на балончета, вълнисти, със средни и едри размери, с тесни и широки дръжки. Използвайки различни сортове, можете да създадете композиция, която ще украсява участъка ви до късна есен.
Листата на манголда са богати на минерални соли на желязото, калия, калция, натрия, йода, фосфора, белтъчини и захари. Витамините С, В1, В2, РР, съдържащи се в дръжките, подобряват приготвянето на храна, почистват организма от шлаката, извеждат вредните вещества от организма. Манголдът се използва широко във фитотерапията.

Целина
В природата съществуват три вида целина: листна, дръжкова и коренова. Най-бързо развиваща се е листната, а най-бавно – кореновата. Растението е студоустойчиво, добре се съчетава с другите култури. За ускоряване на създаването на по-декоративен вид е най-добре да я отглеждате чрез разсад. Възрастта на разсада на кореновата целина трябва да бъде 55-60 дни. Ако я засадите през май на постоянно място, през септември ще се образува кореноплод с маса 300-500 г в зависимост от сорта и условията на отглеждане.
Целината съдържа различни масла, които възбуждат апетита, богата е на витамин С, провитамин А, В1, В2, РР и минерални соли на калция и фосфора.

Праз
Растението е двугодишно, през първата година образува розетка от листа и удебелено стебло, височината на които в зависимост от сорта е от 10-15 до 70-80 см, а в диаметър от 2 до 6 см. Листата са ланцетни, разположени на върха. Листната пластинка е с дължина от 35 до 80 см, цветът е от светло до тъмнозелено, с восъчен налеп с различна интензивност. При настъпването на силни мразове трябва да укривате растенията с мулчиращ материал (торф или стърготини). Това ще ги предпази от измръзване. Презимувалите растения образуват цветоносни стебла и цветове с бял или светлолилав цвят. Използват се за готвене стеблата от едногодишните растения след образуването на 4-5 лист. Хранителната стойност на праза е в съдържащите се в него минерални елементи на магнезия, калия, калция, селена, фосфора, цинка, а също така и витамините С, В1, В2 и др.

Босилек
Едногодишно топлолюбиво растение с височина от 25-30 до 80 см, листата са гладки или набръчкани, със зелена или виолетова окраска. Различават се четири разновидности на босилека: босилек с дребни с различна окраска листа (зелени, виолетови, зелени и къдрави, виолетови и къдрави); едър босилек (зеленолистен с виолетови листа и анасонов аромат); пъпкообразен и лодковиден босилек.
Засаждането на разсада навън става след последните пролетни студове или през май под найлон. Централните стебла се прищипват, когато височината на растението е 10-12 см. След тази операция започва образуването на странични филизи, покрити с листа и цветове, благодарение на което растението придобива красив вид. Свежите листа и младите филизи съдържат каротин и до 1 ,5% етерично масло с бактерицидни свойства.

Цветно зеле
Широко разпространено растение. Окраската на листата и розетката на зелето може да се измени от светло до синьо-зелено и дори сивкаво и лилаво-виолетово, с восъчен налеп с различна интензивност. Пластинката на листата може да бъде гладка или набръчкана, което създава своеборазна оригиналност в офомлението на участъка. Засаждайки различни по период на узряване сортове, можете да имате продукция в продължение на лятото и есента.
В продукцията цветното зеле съдържа минерални соли на желязо, йод, калий, калций, кобалт, натрий. А също така и витамините С, В1, В2, В6, РР, белтъчини, захар и др., което позволява да отнесете цветното зеле към диетичните продукти.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017