ГРАДИНАР - всичко за градината
23 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/05.08.2015 г./ Преглеждания 573 | Коментари 0
Време е да засадите пекинското зеле
То прилича на маруля, семената му никнат за седмица
 
Пекинското зеле (Brassica Pekinensis Rupr.) е разпространено у нас повече като любителска култура, макар че има ценни хранителни качества и се използва за приготвяне на салати, супи и др. По външен вид то прилича на марулите, но зелките му са по-плътни и са с по-големи размери от тях. Листата са седящи, обратно яйцевидни, с вълнист и леко назъбен периферен ръб, зелени до светлозелени или жълто-зелени със силно развита нерватура.
Пекинското зеле е култура с къс вегетационен срок. Най-качествен и сигурен добив от нея се получава при есенно отглеждане. Семената се засяват в края на юли – началото на август в лехи с ширина около 120 см, оградени с тирове. Ако почвата е суха, преди сеитбата лехите се поливат. Сее се в редове на разстояние около 40 см. Семената никнат за около седмица. Растенията се прореждат на разстояние 25 см в редовете.
Грижите през вегетацията са същите както при цветното зеле. Необходимо е да се осигурява равномерна влага, да се окопава няколко пъти и да се подхранва с азотен тор.
Реколтата се прибира през октомври, когато растенията достигнат консумативна зрялост.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017