ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/05.08.2015 г./ Преглеждания 856 | Коментари 0
Кафяви листни петна по доматите
 
Кафявите листни петна са често срещана болест по доматите. Причиняват се от гъбата Alternaria solani. Първите петна се забелязват по долните листа. В началото те са дребни, воднисти, по-късно нарастват, стават закръглени или неправилни, кафяво-черни на цвят, с концентрична структура, понякога обкръжени от по-светъл венец. Във влажно време се покриват с тъмен спорообразуващ налеп. Заразените листа изжълтяват, прегарят и опадат. Връхните листа остават зелени. По стъблата, листните и плодните дръжки петната са продълговати, белезникави, понякога с по-светъл център. Те се разрастват и могат да обхванат изцяло заразените части. По плодовете напетняването обикновено започва от дръжката и може да обхване по-голяма част от плода. Петната са тъмнокафяви до черни, концентрично оформени и хлътнали. Заразата се развива бързо, плодовете изгниват и опадат. По напетнените тъкани се развива кафяв налеп от спороношението на гъбата.
Гъбата се запазва в растителните остатъци в почвата, в доматените семена. През вегетацията заразяването става чрез спорите, разнасяни от вятъра. Благоприятни за развитие на болестта са влажното време и температура 24-29ºС. По-силно се нападат отслабналите и застаряващи растения.

Събирайте и унищожавайте заразените листа. Поддържайте нормален воден режим на растенията и висока агротехника. Въведете няколкогодишно сеитбообращение на доматите и картофите. При поява на болестта пръскане с един от следните фунгициди: ридомил голд МЦ68ВГ – 25 г, дитан М-45 – 20 г, корсейт МДФ – 25 г, куадрис 25СК – 7,5 мл. Карантинният срок на тези препарати е 20 дни. Дадената доза е за 10 литра вода.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017