ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/05.08.2015 г./ Преглеждания 776 | Коментари 0
Спанак се сее и през август
Не сгъстявайте растенията, за да станат силни
 
За пропусналите да си засеят спанак рано напролет градинари все още има време да действат. От средата да август до 15 септември се сее спанакът за есенно производство. При такава сеитба реколтата се прибира през октомври – ноември. През есента същко можете да засеете спанак, но в зависимост от района ви трябва да определите оптималния срок, така че преди по-трайното и силно застудяване на времето растенията да образуват по 3- 4 листа. Слабите растения особено в началните фази от развитие по- лесно измръзват.

Семената не се слагат на гъсто
Сеитбата може да бъде редова или лентова, на дълбочина 3- 4 см. При благоприятни условия на растеж, спанакът е готов за прибиране 35- 50 дни след поникване на семената.
Най- ранният есенен спанак може да отглеждате след като приберете картофите, дините, пъпеши, лук и др. Ако сеете спанак през октомври за пролетно производство, то използвайте площите, освободени от късни краставици, късен зелен фасул, след пипер, домати и др.
Добрите градинари внимават много при сеитбата на спанака. Той не бива да се засява много гъсто, защото посевът се сгъстява, формират се нестандартни растения и прореждането в лехите е много трудно. Освен това, за да се ускори поникването на семената от спанак при есенния посев (август – септември), се препоръчва те да се накиснат във вода за два дни, при условие, че ще се засеят във влажна почва.

Приберете
Най- благоприятните фаза за прибиране на реколтата е, когато растенията са образували 8- 10 добре развити листа и листната розетка е достигнала максимални размери. Спанакът може да приберете по два начина: чрез отрязване на стъблото под листната розетка или чрез изскубване. Това се прави сутрин, след като са просъхнали листата от роса или валежи или по-късно след обяд. Обраните растения се почистват от повредените и пожълтели листа и се поставят в кафези без да се притискат. В кафезите не бива да поставяте мокър спанак, защото той много бързо се запарва и се разваля.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017