ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА
Ландскейп | Интериор | Технологии
/07.09.2015 г./ Преглеждания 1822 | Коментари 0
Грациозната дихондра
Листата й ще се превърнат в зелени водопади, ако я настаните в кошница
 
Дихондрата (Dichondra) е едно от най-модерните многогодишни растения с пълзящи по почвата стъбла. То доби популярност заради възможността му да се засажда както в градината, така и във висящи саксии или сандъчета, като образува чудесни зелени каскади. Към рода се числят 5 вида, които произхождат от субтропиците. Като декоративен се използва видът D. repens. Растенията са много красиви. Тънките стъбла се разклоняват силно и се стелят по повърхността на почвата. Могат да достигнат до 1,5 м дължина. На всяко коляно те се вкореняват, при което плътно прилепват към почвата. Ако са засадни във висящи кошнички, грациозно увисват надолу.
Стъблата са покрити изобилно с дребни, до 1,5 см кръгли листа. Може да са ярко зелени или сребристи. Дребните бели цветчета се появяват през лятото от пазвите на листата.
Растенията се развиват най-добре, когато са на полусянка. Към почвата не са претенциозни, стига тя да е равномерно навлажнена.
Въпреки че може да се размножава със семена, за дихондрата най-подходящо е вегетативното размножаване. Когато килимът стане много плътен, той се прорежда. Отрязаните части на стъблото винаги са с образували се по тях коренчета, затова се прихващат безпогрешно. Засажда се на бордюри или декоративни петна, на разстояния 25 х 25 см. Още на втората година, разклонявайки се растенията, плътно покриват повърхността на почвата.
Най-целесъобразното използване на тези растения е, като се засаждат във висящи кошнички за образуване на зелени прегради на балкони и тераси.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017