ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/06.10.2015 г./ Преглеждания 808 | Коментари 0
Манголд и през зимата
Настанете растенията в сандъчета на балкона
 
Вече застудява и който си е отгледал манголд в градината, може да го извади, за да си го използва по-дълго време през зимата. Растението се изскубва заедно с малко пръст и се засажда в сандъчета, те може да се оставят и на балкона. Когато се използва за супи, режете само външните листа и оставяйте средата, от която ще започнат да излизат нови. Зеленчукът е студоустойчив. Наричат го още листно или спанаково цвекло. По вкусови и хранителни качества съперничи на спанака. Отглежда се предимно за листата, които се използват пресни през цялото лято и до късна есен. Има сортове, които се отглеждат и заради дръжките.

Живее две години
Манголдът е двугодишно растение, което през първата година образува листна розетка, а през втората – цветоносно стебло. Листата са едри, гладки или къдрави, използват се за супи, пюрета и всичко, както спанака, а месестите дръжки на дръжковия – като аспержите.
Растението е сравнително сухоустойчиво. Обича по-дълбока и богата на хранителни вещества почва, на бедна листата стават по-груби и не са толкова вкусни. Много добре се развива при богато торене с угнил оборски тор, както и ако внасяте комбинирани минерални торове.

Презимуват и навън
Ако покриете растенията с почва преди да започнат големите студове, те могат да презимуват успешно, особено в по-топлите райони. Рано напролет, когато ги отгърлите, израстват млади листа, ще ги използвате, преди да образуват цветоносни стебла.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017