ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/06.10.2015 г./ Преглеждания 698 | Коментари 0
Бодливата шипка доставя витамин С
Не ги чакайте да презрее, защото губи свойствата си
 
В нашата страна в диво състояние се срещат над 22 вида шипки. Те са разпространени из храсталаци, гори, поляни, каменисти места и по склоновете. Ако дворната ви градина е до 1000 метра надморска височина и в някой ъгъл почвата е бедна, точно там можете да си засадите култивирана шипка. Така всяка година от един храст ще наберете до 6 кг шипки. У нас са разпространени сортовете: Светла (без бодли), Селекта, Нектар, Пловдив.

На припек са с по-ценни плодове
Плодовете на шипката съдържат провитамин А, калий, магнезий, желязо, мед, манган и силиций. Плодът е естествен концентрат на витамин С - в 100 г пресен плод се съдържат от 80 до 150 мг, а в изсушените люспи – от 100 до 150 мг.
Най-ценни са получените плодове от храстите, които живеят на припек, тогава те са по-богати на витамин С. Дори на един и същи храст плодовете на слънчевата страна са по-витаминозни, отколкото от северната. Продълговатите и червените са по-богати на витамини от топчестите и оцветените в тъмнокафяво.

Берете преди да са узрели
Беритбата на шипките започва няколко дни преди пълното им узряване, когато плодовете придобият оранжево-червен цвят и са още твърди. Недозрелите, както и презрелите са по-малоценни. Шипките се барат от началото на септември до настъпването на студа и падането на сланите. След осланяването витамините в плодовете силно намаляват. Когато оберете храста, почистете ги от примесите - листа, клонки, плодни дръжки. Отстраняват се повредените и смачкани плодове. Не бива да се опаковат в книжни или пластмасови торби, защото се спаряват и плесенясват.

Сушенето – естествено или термично
Шипките могат да се съхраняват до 24 часа при температура от 3 до 10 градуса или до 10дни при температура от 2 до 4 градуса. През този период те не променят качеството си. Сушат се обикновено цели. За получаването на шипкови люспи нарежете плодовете, като отделите семената и власинките.
Естественото сушене е винаги на сянка в добре проветриви и сухи помещения. Плодовете се разстилат на пласт, дебел 5-6 см и от време на време се разбъркват. Те изсъхват добре за около 10 дни. Витамин С се запазва при термично сушене, проведено веднага след брането. В домашни условия шипките се поставят в тава и се оставят 5 часа при температура на фурната 30-40 градуса. После всяка минута температурата се повишава с 1 градус до 90 градуса Не бива да се прегарят. За да име вентилация, фурната се отваря от време на време. Добре изсушените шипки при натиск трябва да се чупят, а не да се смачкват. Изсушените люспи се почистват от останали семена или власинки. Изсушените продукти имат обикновено 10% влага, много са хигроскопични и затова се опаковат и съхраняват в книжни торби със специална подплата, а при домашни условия – в сух стъклен буркан. Всяка термична обработка на сухите шипки намалява витамините.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017