ГРАДИНАР - всичко за градината
24 ноември 2017 г.
ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА
Ландскейп | Интериор | Технологии
/06.10.2015 г./ Преглеждания 1091 | Коментари 0
Сезонна красота
За да запазите колекцията си, приберете каните и гергините навреме
 
Можете да се отнасяте по различен начин към тези растения, но не трябва да отричате, че те са ярки и забележителни. Те все още ви радват в градината, но ще дойде и часът, когато вие ще трябва да се погрижите за тях. Ценителят няма да позволи нико един екземпляр от неговата колекция да се повреди. Посветете един от есентите дни на цветята-съкровища. Внимателно ги изкопайте, за да ги съхраните. При каните стеблата се премахват напълно, а при гергините се оставят около 10-15 см.

Почистете ги
Задължително почистете клубените и коренищата от полепналата почва. Това е необходимо мероприятие, тъй като в почвата може да има ларви на вредители и спори на гъби, които да предизвикат заболявания по растенията. Измийте ги със струя леко топла вода и ги просушете.

Гледайте да са здрави
Прибирайте за съхранение само здрав посадъчен материал. Причинителите на сиво и бяло гниене често се заселват на месестите корени на растенията. Симптомите на болестите, предизвикани от гъби, са сиви петна и налепи с бял или сив цвят. Болните клубени и коренища не трябва да се съхраняват! Иначе могат да заразят и останалите и цялата ви колекция да загине. Ако направите срезове по грудките, трябва да обработите местата с антисептик, например дървесна пепел.
Прикрепете етикет с името на сорта към клубените и коренищата, за да не ги объркате напролет.
Съвет: етикетчетата е най-добре да изрежете от картон, а надписите да направите с молив. Тогава те ще се съхранят до пролетта.

Съхранете
Ще са ви нужни кофа или дървено сандъче. На дъното им насипете слой пясък и на него положете каните и гергините. Отгоре ги засипете с още един слой пясък.
Поставете кофата или съндъчето в тъмно, прохладно помещение, например в незамръзващото мазе. Температурата в него трябва да бъде не повече от 10 градуса, а влажността на въздуха – не повече от 80%, иначе кореноклубените и коренищата могат преждевременно да прораснат. Ако осигурите оптималната температура на съхраняване – от 4 до 8 градуса – и изпълните другите ни препоръки, то през следващата година растенията ще ви зарадват с разкошни цветове, а каните и с декоративните си листа.

Ако прораснат в сандъчето
Филизите, които се появяват през зимата, се изрязват. Иначе кореноклубените или коренищата ще изразходят хранителните вещества и влагата, изтощавайки се преди пролетта. Важно е редовно да проверявате в какво състояние се намира посадъчният материал. Така ще можете навреме да забележите дали не са заболели гергините и каните. Ако това се е случило, то повредените части се изрязват, а раните се обработват с антисептик. След това отново се прибират за съхранение.
Ако забележите, че на коренищата се се появили филизи в края на зимата, то не ги почиствайте. Благодарение на това ще можете да разделите посадъчния материал така, че на всяка част да има по 1-2 стебла. Обикновено това се прави през март. Задължително обработете срезовете с дървесна пепел и след това засадете растенията в контейнери, напълнени с плодородна почва. Контейнерите поставете на светло и топло място. Така се постъпва, когато искате каните и гергините ви да цъфнат по-рано от обикновено.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017