ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/07.10.2015 г./ Преглеждания 626 | Коментари 0
Ревенът се дели в студените дни
Веднага след обиране на стеблата, отрежете листата
 
Ревенът, или както още го раничат равен, (Rheum) е красиво растение с огромни листа на дебели дръжки. Те се използват отдавна от човека. Именно заради тези дръжки, които имат освежаващ кисел вкус, ревенът се цени като зеленчукова култура. От стеблата на ревена се правят кисели, супи, сосове, джемове, желета, десерти и дори вино!
Ревенът принадлежи към семейство Лападови (Polygonaceae), към род, който има повече от 30 вида, сред които има и градински декоративни растения. Произхожда от Тибет и Северо-западен Китай, където се използва и като лечебно растение. Древните китайски лекари са предписвали сушено коренище от ревен за понижаване на температурата, а също така и като слабително и очистващо организма средство. Интересно е още, че ревенът се е отглеждал и заради пъпките, които са се считали за деликатес, а в Азия те се употребяват и досега в кулинарията.
В Европа ревенът се използва като храна от 18 век.
Понятието ревен за храна включва няколко вида - R. palmatum, R. officinale и R. Rhabarbarum и хибрид, растения, които се обединяват под названието културен ревен. Най-добрите сортове са Canada Red, Cherry Red, Crimson Red, MacDonald, Ruby, Valentine (с червени дръжки), Appleton’s Forcing, Victoria, Baker’s All Season (с розово-зелени дръжки).

В градината
Ревенът е многогодишно студоустойчиво растение, което спокойно ще расте в тихо ъгълче на градината дълги години. Разраства се много и с времето се сгъстява прекалено силно и затова се нуждае от разделяне.
Ревенът може да се отглежда от семена, но най-добре е да се снабдите с добро младо растение от някой градински център или да си вземете от някоя приятелка корен с растежна пъпка, който успешно ще се развие и ще плодоноси. Деленето и пресаждането трябва да се прави в хладните дни на годината, когато развитието на растението се забавя.
Ревенът обича слънчево или полусенчесто място и влажна водопроницаема почва с високо съдържание на хумус. За да го торите, можете да използвате градински компост или угнил оборски тор. Излишъка на азот ще доведе до нежелателен цъфтеж. Появилите се цветни стебла веднага се отстраняват още в основата на растението, ако вашата цел е да събирате реколта от ревена. Растението се отнася добре към мулчирането с листа или други органични материали. Мулчът ще помогне да се съхрани влагата и топлината в почвата, като забавя растежа на плевелите в близост. Когато мулчирате ревена, имайте предвид да не засипвате розетката му с листа. През зимата обаче трябва да покривате и нея.

Реколтата
Можете да събирате реколта от ревена през втората година на отглеждането му, като в началото на лятото можете да отчупите няколко стебла. В последващите години, когато растение свикне достатъчно с мястото, можете да събирате реколта всяка година. Ако пък го форсирате, то тогава ще получите нежни и вкусни стебла още през май. За да получите такава реколта, трябва да го настаните под голяма саксия, която не допуска светлина до него. Този капак ще се отваря, когато листата вече са прекалено големи и за да получи растение доза светлина. Стеблата в същото време остават закрити, изтеглят се и стават по-нежни.
Събирайки листата, гледайте да ги отчупвате в основата на растението. Не чакайте, докато те станат максимално дебели, а също така и не берете повече от половината от листата на растението. Веднага след събирането на реколтата, отрежете листата – те са отровни заради високото съдържание на оксалатна киселина.

Съхранението
Стеблата на ревена могат да се съхраняват в продължение на няколко седмици в хладилника, ако ги поставите в опаковъчно фолио.
Ако трябва да го съхранявате по-дълго време, то вземете измити и подсушени стебла и ги наражете на парчета с дължина 1-2 см, поставете ги в плътно затворен плик и ги съхранявайте във фризера.
Обикновено ревенът се подлага на термична обработка. След съвсем кратко варене във вода или най-добре на пара, той ще се размекне. Не използвайте метални съдове без защитно покритие: оксалатната киселина ще влезе в реакция с метала и ревенът ще загуби привлекателния си червен цвят.

Кой с какво го съчетава
Британците прибавят традиционно в блюдата от ревен карамфил, а американците, които наричат ревена растение за палачинки канела. Добре съчетават ревена с десерти от ягоди, ябълки, малини и вишни. Може да се използва и заедно с ябълки в щрудел. Можете да го добавяте и в плодови коктейли. Сосовете от ревен добре се съчетават с морски дарове, риби и птици.


Мотофрези за любители и професионалисти ТУК
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017