ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/07.10.2015 г./ Преглеждания 747 | Коментари 0
Изберете почвата за разсадите, обеззаразете ги преди сеитба
Не вземайте пръст от градината, съхранете сместа под навес
 
Зеленчуковият разсад изисква много плодородна почва и затова за отглеждането му се приготвят специални смески и субстрати. Най-популярната торово-почвена смес съдържа 3 части оборски тор и една част чимова почва. Оборският тор трябва да е добре разложен по възможност говежди, а почвата да бъде взета от затревени терени. Почвата от градината е неподходяща, тъй като може да съдържа патогенни неприятели. Ако искате да приготвите качествен хранителен субстрат, е необходимо да направите това още през лятото. Тогава чимовата почва и прегорелият оборски тор се пресяват лесно, за да се отстранят коренищата и другите едри примеси и се смесват. Необходимо е сместа, оформена като купчина да се покрие или постави под навес, за да се предотврати евентуално преовлажняване. Съхранена по този начин, торово-почвената смес е готова за употреба. По желание може да добавите към сместа и други компоненти, като перлит, зеолит, минерализиран торф и каменна вата, което значително ще подобри качествата й.

Качествените семена са гаранция за успех
За да успеете да произведете здрав и обезвирусен разсад, е необходимо да разполагате с висококачествени семена. Можете да обезвирусите неголямо количество семена с 10 % разтвор на перхидрол (кислородна вода), в който семената се накисват за 25-30 минути. Доматени семена могат да бъдат третирани с разтвор на меден сулфат (син камък), като в 1 литър вода се разтварят 50 грама меден сулфат. За същата цел и в същата концентрация може да се използва и калиевият перманганат.

Важно е да избегнете сланите
Срокът на сеитбата зависи от производственото направление (ранно, средноранно и късно) на съответния зеленчук. Проблеми с производството на здрав разсад има предимно при ранното производство. Избързването може да причини прерастване на разсада, а закъснението от своя страна е загуба на време. За да се определи точно срока на сеитба, трябва да се знае кога преминава опасността от късните пролетни слани за съответния регион. За доматите и пипера, засяването трябва да стане около 60-65 дни преди засаждането на постоянно място, а при краставиците - 30-35 дни.

Редовата е предпочитана
Преди сеитбата почвата трябва да се обработи и подравни. Семената за производство на разсад се сеят разпръснато или редово, като редовата сеитба е за предпочитане. При нея се осигурява по-ефективно използване на хранителната среда от младите разсади и се гарантира по-добро слънчево огряване. Браздите могат да бъдат оформени с помощта на пръчка и конец, като разстоянията между тях се определят от вида на културата. Засейте семената по дължината на така подготвените бразди, като не засявате повече от препоръчителната доза за 1 кв. м. По този начин ще постигнете необходимата гъстота и растенията няма да си пречат. Преди за засеете семената, притъпкайте леко хранителния субстрат. Засетите семена се покриват с двусантиметров пласт от торово-почвена смес или пресят оборски тор, като този пласт също се притъпква.Мотофрези за любители и професионалисти ТУК
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017