ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА
Ландскейп | Интериор | Технологии
/31.03.2010 г./ Преглеждания 5265 | Коментари 0
Как градината да стане неповторима
Почвата трябва да се обработи
 
За да се създадат най-добри условия за развитието на растенията, почвата трябва да се обработи по подходящ начин. Мероприятията, които се провеждат за тази цел могат да бъдат следните:
- Обикновено прекопаване на дълбочина 20 см. То се препоръчва за растения, които имат плитка коренова система.
- За растения, които имат по-дълбоки корени почвата се риголва. Това е прекопаване или изораване на дълбочина до 60-70 см. Площта се разпределя на ивици, широки около един метър. Първата ивица се изкопава на дълбочина 3 прави лопати, като изкопаната пръст се изхвърля встрани, също на ивици, с нея ще се запълни последната изкопана ивица. След това се изкопава втора ивица, като пръстта от първата лопата се хвърля на дъното на първия изкоп, от втората лопата – върху първата и от третата – най-отгоре. Така средният пласт остава пак в средата, а долният идва на повърхността.
- При заблатени и мочурливи почви трябва да дренирате за понижаване нивото на подпочвените води. За тази цел се изкопават канали, дълбоки 1,2 до 1,4 м и широки 0,6 – 0,7 м. На дъното на канала се нареждат камъни, през които да се оттича водата. Върху тях се насипва баластра, след което окопът се насипва с изкопаната пръст. Вместо камъни и баластра, могат да се използват надупчени тръби за дрениране.
- При кисели почви се прави варуване. Това се извършва със смлян варовик или доломит, който се разхвърля равномерно по повърхността, през есента или пролетта (60-70 кг на дка). Площта може да се третира и с негасена вар на прах.
- За подобряването на рехавостта при плътни глинести почви се опесъчава. Внася се промит едър пясък с едрина на зърната от 2 мм до 5 мм, 1 кубик на 100 кв. м площ.
- Бедните на хранителни вещества песъчливи почви се подобряват като се внесе почва, богата на хумус, обикновено чернозем. През есента или пролетта площта се покрива с черноземна пръст с дебелина на пласта от 10 – 15 см. Също така хумусирането на почвата може да се подобри като есен или пролет се разхвърля оборски тор, компост, торф, калиеви фосфатни торове.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017