ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/07.10.2015 г./ Преглеждания 584 | Коментари 0
Златна райска птица се кипри в саксия
Осигурете й песъчлива почва
 
Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат към популярното растително семейство Бобови и затова плодът им е характерната шушулка със съдържащите се в нея бобчета. Цъфтежът им е през лятото. Основно в по-топлите части на страни с умерен климат са постигнати добри резултати с отглеждане на открито само на 2 от видовете цезалпинии: цезалпинията на Джилис и японската цезалпиния.

Видовете, виреещи у нас
Цезалпинията на Джилис (Сaesalpinia gillesii) е листопаден нисък храст (1-2 м висок) идващ от Аржентина. Стволът и е тънък, изправен и изящен, а листата и са двойно перести до 20 см дълги и наподобяващи тези на папратите. Цветовете събрани по 30-40 на брой в дълги гроздовидни съцветия са най-атрактивната част. Златистожълти са, а от основата им излизат до 10 на брой червенообагрени дълги до 7 см тичинки. Затова популярно я наричат „златната райска птица” Отглеждано в саксия или дървено буре растението може да израсте до 1 метър на височина.
Японската цезалпиния (Caesalpinia japonica) е с по-къси дръжки на тичинките и по-едри листа. Цветовете и също са жълти.

Отглеждане от семена
Разхождайки се по южното ни Черноморие и вглеждайки се в градините и парковете цезалпинията е привлякла погледа ви с атрактивните си цветове. Събрали сте семена и сте решили да си отгледате растението в къщи. Но трябва да знаета, че в северна България цезалпинията няма да вирее навън през зимата и ще измръзне. Затова може да си я отгледате като декоративно саксийно растение което през лятото да изнасяте навън в градината или на балкона. Семената са с твърда обвивка и преди засаждане трябва да се накиснат за едно денонощие в топла вода, за да могат по-лесно да покълнат. Също така може да се скарифицират (леко да се надраска повърхността им с карфица) преди да се натопят във водата.

Почвата трябва да е песъчлива
Цезалпинията вирее на всякакъв вид почви, но най-обича песъчливите. Освен това те трябва да са и отцедливи, защото цезалпинията не обича задържане на вода в субстрата. Ако това се допусне, корените и ще изгният. Цезалпинията обича светлината, но много жаркото слънце може да попари листата й. В сянка обаче растението изобщо не може да расте. Обича влажният въздух, и затова регулярно се опръсква короната. Растението е капризно и ако условията на развитие не му допаднат, то ще загине.


Ножици и триони за градинари ТУК 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017