ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/13.11.2015 г./ Преглеждания 806 | Коментари 0
Как се торят ябълките след беритба
Най-подходящо е внасянето през покоя
 
Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но се изменят в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвената повърхност, резитбата, величината на добива и др. Въведени са слаборастящи подложки за повечето от дървесните овощни видове, които се засаждат на значително по- голямата гъстота. Тези овощни градини изискват и по- интензивно торене.
Овощните дървета усвояват хранителните вещества чрез абсорбиращите коренови власинки и невдървенелите части на младите корени. Това определя и дъблочината на внасяне на торовете. Основната маса коренчета, чрез които се храни дървото са разположени на дълбочена 10- 60 см.
Ябълката е особено чувствителна на недостиг на фосфор и калий. За да има през пролетта по-силен и продължителен растеж, тя трябва да се обезпечи с хранителни вещества през предходната година. При торенето трябва да се съобразим с особеностите на усвояване на хранителните вещества. С всъпване в активно плододаване потребностите от тях се увеличават като най- големи са изискванията към хранителния режим на застаряващите дървета.
Най- подходящия срок за внасяне на фосфорните и калиеви торове е периодът на покой. Това е времето след прибиране на реколтата- от октомври до началото на февруари. Торовете трябва да се внесат на дълбочина не по- малка от 35 см. Внасянето им на повърхността почти няма ефект.
Годишната норма за поддържащо торене при добра запасеност на почвата за ябълката е 4- 5 кг/дка Р2О5 и 6- 8 кг/дка К2О. При плододаващите дървета се препоръчва на 3- 4 години внасянето на сумарната норма на декар- 30- 35 кг като троен суперфосфат и 40- 45 кг калиев тор.
Органичните торове заслужават особено внимание при торенето на овощните дървета. Отличен ефект се получава ако на 3- 4 години се внасят по 3- 4 тона добре угнил оборски тор на декар.
Органичните, фосфорните и калиевите торове са внасят преди дълбоката оран, за да може да се заорат на подходяща дълбочина.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017