ГРАДИНАР - всичко за градината
25 ноември 2017 г.
ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА
Ландскейп | Интериор | Технологии
/09.01.2016 г./ Преглеждания 1654 | Коментари 0
Тревите ще ви омаят, ако ги наредите със стил
 
Преди да засадите едно или друго растение, трябва да го изучите. Освен външните данни, които безусловно са много важни, трябва да отчетете и отношението на тези култури към екологичните условия на средата (светлина, влага, почва и др.), и разбира се, характерът им на разрастване. Ако не сте запознати с особеностите на тази или онази трева, можете да си засадите “агресори”, които да запълнят цялото свободно място и да започнат да притесняват другите култури. Ще е много тгрудно да ги премахнете, тъй като дългите пълзящи коренища пронизват корените на многогодишните растения, които са засадени редом. Към тези растения се отнасят: жълта тръстикова трева, глицерия, гъстоцветен пирей и захарен мискантус.

Условията
Но има една малка тайна – всички те предпочитат влажните, блатисти места, и ако ги поставите в несвойствени за тях условия, например, в засушлива градинка с много камъни, то характерът им на разрастване ще стане по-малко агресивен.
Според мен, внимателно отношение изисква и още една трева – това е гривестият ечемик.
При цялата си фантастична красота, семената на това растение много лесно се разнасят и добре покълват, като ни принуждават да се занимаваме с допълнително плевене. Затова трябва много внимателно да използвате това растение в цветните композиции. Освен това, след узряването на класовете той напълно губи декоративността си.
Използвайки тревите в дизайна на градината, трябва да помните, че те идват от дивата природа и създават определено настроение и стил в градината: максимално естествен, непринуден и лек. С тяхна помощ можете да направите полянка, миниатюрна американска прерия, планински ландшафт, сухи каменни градини и забравени, прораснали с трева “руини”.

А ла полянка
Вземете, например, лехата, която е изпълнена в стил а ла полянка. Преди да пристъпите към нейното създаване трябва да си спомните вида на дивите полянки, да анализирате начина на развитие на растенията по тях (слънце, с бедни почви и добър дренаж). След това трябва да обърнете внимание на разположението на тревистите многогодишни растения, което е подчинено на определена структура, която се нарича open, тоест открита от всички страни. Основата на лехата са едрите треви, които създават обем на композицията. Това могат да бъдат власица, кощрява, коило, власатка.
Леките ажурни многогодишни растения се разполагат срез тревите, като контрастират с тях по своята форма, например бял равнец, лопен, калимерис, лукове, лихнис, камбанки, карамфили.

Американска прерия
Ето още един вариант на лехата, много популярната на запад – леха в стил американска прерия. В прериите на много плодородни почви се формира високорастяща растителност. В тасива условия преобладават едри тревисти многогодишни култури, затова лехата в такъв стил се създава на достатъчно големи площи, и задължително, гледната точка трябва да се намира над тях. Тук се използват едри треви, като мискантус, вейник, молиния, просо, бисерка.
От многогодишните цветя се използват монарда, ехинацея, хелениуми, астри, астранции.
Растенията се засаждат на групи, за да може по-добре да се виждат, особено от разстояние, и да придават на смесените лехи динамичност и подвижност.

Класиката
Не всеки разполага с голяма свободна площ, която да превърне в зелен оазис. Затова ви предлагаме класическата смесена леха с традиционна структура, наречена кафедра, където растенията са разположени според нивото на израстване. Лекотата и естествеността на тези лехи се придава именно от декоративните треви: за далечния план се използват високи мискантуси или вейници, за средния – просо и бисерка, за предния чиместа пластица и власатка.
Ще ви припомним, че декоративните треви могат да се настанят и в контейнери. Главното е, преди да купите тази или онази трева да получите повече информация за нея: размерът й, условията на отглеждане, зимоустойчивостта й, и разбира се, характерът на разрастване. А сега, давайте напред!
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017