ГРАДИНАР - всичко за градината
21 ноември 2017 г.
АКТУАЛНО
 
/09.01.2016 г./ Преглеждания 632 | Коментари 0
Кога калият помага?
Ако почвите са тежки, внасяйте през есента, на леки се тори пролетно
 
Калиевите торове са вещества, съдържащи калий, които се внасят в почвата за повишаване добива и подобряване качеството на зеленчуковите култури. Правилното торене с калий повишава използването на светлината, усилва пренасянето на хранителните вещества, спестява водата, повишава студоустойчивостта, качеството на семената и намалява нападенията на вредителите.
В зеленчукопроизводството се използват калиеви соли, като калиев сулфат, калиев хлорид, растителна пепел, които са лесно разтворими във вода. Те обаче проявяват своя ефект, когато се прилагат на фона на добро азотно-фосфорно торене. Някои зеленчуци обаче като домати, пипер, дини, пъпеши са чувствителни към хлора, затова при тях не трябва да се използва калиевият хлорид. Ползвате ли редовно оборския тор, който е сравнително богат на калий, то торенето на зеленчуците с минерални калиеви торове става излишно.

Кога се внасят?
При широко разпространените в България глинести и песъчливо-глинести почви и при континенталния климат на страната, есенната обработка е удобен момент за внасяне на калиевите торове в почвата. Нормата, внасяна по този начин калиев окис, възлиза на 8-10 кг на декар, преизчислен в съответното количество торове.
Ако почвата е лека, пропусклива, с по-слаба поглъщаща способност, каквито условия съществуват в планинските местности у нас, калият, внасян в почвата с минералните торове при повече валежи, е изложен на опасност да бъде измит. В такива случаи се препоръчва калиевите минерални торове да се внасят през пролетта с предсеитбената обработка. Използвайте преди всичко калиевият сулфат, за да не се повредят пониците.

Ако не достига, растенията го показват
При недостиг на калий листата на доматите стават сиво-зелени и изсъхващи с жълти точки, а плодовете узряват неравномерно. Когато растенията са добре снабдени с калий, плодовете узряват равномерно, не се разпукват и са с високо качество.
Недостигът на калий при пипера затруднява растежа му, по-старите листа са жълто-зелени до червено-кафяви, увисват, завиват се и накрая изсъхват.
Краставиците, третирани с калий, повишават здравината на плодовете си и това добре се установява при консервиране.
При главестото зеле торенето с калий стимулира образуването на здрави, плътни и големи зелки.
При морковите и салатното цвекло калият повишава захарността и качеството на сърцевината им.
Много подходящ калиев тор в дворните места е растителната пепел, която с успех замества минералните калиеви торове.
 
Изпрати Изпрати на приятел [назад] 
 
 
 
 
 « предишно следващо » 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вашето име:*  
Вашият e-mail:*  
Въвдете антиспам кода:*
Вашето мнение:*
  Всички полета са задължителни!
 


 
Всички права запазени GRADINAR.net  2009 - 2017